Aangifte tegen Beverwijkse Bazaar vanwege namaak

Laura Heerlien
Beverwijk

Merkeigenaren hebben aangifte gedaan tegen de Beverwijkse Bazaar voor het faciliteren van namaakhandel en vragen om strafrechtelijk onderzoek.

De merkhouders, waaronder Armani, Beats by Dr. Dre, Björn Borg, Chanel en True Religion zijn het beu dat De Bazaar volgens hen voortdurend toestaat dat er in vervalste merkartikelen wordt gehandeld.

,,De Bazaar staat al sinds jaar en dag in heel Nederland bekend als een plek waar namaakproducten van grote merken alom worden verkocht”, aldus G. van den Broek, advocaat van de merkhouders.

,,De merkhouders hebben de politie verzocht om te onderzoeken of de Bazaar kan worden verboden en of de organisatie van de Zwarte Markt (het bedrijf Beverwijkse Bazaar BV (verhuurder) en de valse dealers (huurders) samen kunnen worden aangemerkt als een criminele organisatie.”

In de afgelopen maanden ging een team van inkopers herhaaldelijk naar de Beverwijkse Bazaar voor het verzamelen van testaankopen. Negentig procent van de onderzochte producten werd beoordeeld als namaak.

Aansluitend werd namens de merkeigenaren aan de Beverwijkse Bazaar gevraagd schriftelijk op te treden tegen de namaakhandel. Toch veranderde er weinig. Advocaat G. van den Broek: ,,Het zou mooi zijn als de ongebreidelde handel in vervalsingen op de Bazaar nu eindelijk eens wordt gestopt.”

Volgens Bazaar-woordvoerster Annelies Osinga is het niet zo dat de Bazaar verantwoordelijk gehouden kan worden voor wat de verkopers uitspoken. ,,Wij faciliteren, maar zijn niet verantwoordelijk voor de inhoud.”

De Bazaar is volgens Osinga volledig onbekend met de inhoud van de aangifte en is verbaasd.

,,Er worden regelmatig controles op namaakhandel uitgevoerd op De Bazaar. Wij hebben al jaren een samenwerkingsverband met verschillende overheidsdiensten waaronder de politie, gemeente Beverwijk, het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst. Daarnaast werkt De Bazaar samen met React (voormalig Stichting Namaakbestrijding), de officiële internationale instantie ter bestrijding van namaakhandel.”

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.