Abseilen bij opening fortenseizoen

Pieter van Hove
Regio

Lelijke betonnen puisten in het landschap, noemt de één ze. De symbolen van een zeer ingrijpende periode in de geschiedenis, zegt de ander. Hoe dan ook, bunkers hebben op de een of andere manier een magische aantrekkingskracht op mensen. Je vindt ze spannend of je verafschuwt ze.

Op veel plaatsen in het kustgebied zijn vandaag de dag nog restanten te zien van de Stelling van Amsterdam, een bijzondere verdedigingsring van 46 forten en batterijen en dijken en sluizen: de Stelling van Amsterdam. De linie werd gebouwd tussen 1880 en 1914 en moest de vijand buiten houden. Met een ingenieus systeem kon het land rondom de linie onder water worden gezet, waardoor een waterplas ontstond, niet diep genoeg voor schepen en te diep voor man en paard.

Forteiland

Tijdens de twee Wereldoorlogen werd de Stelling wel in staat van verdediging gebracht, maar er hoefde nooit gevochten te worden. Ook op Forteiland in de monding van het Noordzeekanaal staan er verdedigingswerken die in de tweede wereldoorlog dienst door voor de bezoeker. Ze maken deel uit van de zogeheten Atlantikwall. Deze maand komen de forten weer tot leven en openen zij hun poorten voor publiek.

De presentator van het Jeugdjournaal Nick Renooij geeft 21 april op spectaculaire wijze de aftrap van het Fortenseizoen. Op Forteiland IJmuiden maakt hij een vrije val van een powerfan. Daarna mogen kinderen met de presentator op de foto. Echte durfallen maken zelf ook een vrije val of gaan abseilen van de dikke muren van het fort.

Buksschieten

Gedurende het paasweekeinde zijn er activiteiten voor jong en oud, gezinnen met kinderen en opa’s en oma’s. Van avontuurlijke games als abseilen en buksschieten tot oudhollandse spellen, spannende fortexpedities, speurtochten, theater en serious gaming.

Natuurlijk kunnen kinderen op veel forten ook paaseieren zoeken of schilderen. Maar liefst elf forten van de Stelling van Amsterdam zijn in het paasweekend met een speciaal programma geopend. Voor jonge muziekliefhebbers is Fort aan de Sint Aagtendijk in Beverwijk the place to be.

Op 21 april is dit een Muziekfort met muzikale spelactiviteiten voor het hele gezin zoals een muziekquiz, kinderdisco, workshops en livemuziek. Zie www.stellingvanamsterdam.nl of www.forten.nl.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.