Een secretaresse is goud waard

Wat is er mis met een secretaresse? Volgens mij helemaal niets. Secretaresses zijn uiterst waardevol. Ze regelen van alles, scheppen orde in de chaos van andere en zorgen dat de dingen gaan zoals ze moeten gaan. Een goede secretaresse heeft misschien wel meer invloed op een organisatie dan de directeur zelf.

En aangezien een secretaresse altijd loyaal is wil deze spin in het web nog wel eens de redder van menige organisatie zijn, zeker in geval van een niet al te sterke leiding. Secretaresses zijn onmisbaar en hun gewicht in goud waard. Ik snap om al die redenen de kritiek op VVD-fractievoorzitter Henny Langendijk niet. Ex-VVD-leider Zwan Hutten vindt dat de andere collegepartijen Langendijk niet respecteren omdat ze haar voor secretaresse uitmaken en dat kan VVD-voorzitter Alex Enthoven wel begrijpen.

Volgens mij zitten de mannen er naast, met hun kritiek en het begrip daarvoor. Ze begrijpen gewoon de aanpak van Langendijk niet. Zij is voor de VVD niet minder dan de juiste vrouw op de juiste plaats. Met deze leider van de grootste collegepartij is er sprake van niet minder dan een win-win-situatie, want ze is naast fractievoorzitter tegelijkertijd secretaresse van het college. Langendijk is de centrale figuur om de coalitiepartijen loyaal achter het college van B en W te houden en tegelijkertijd te zorgen dat B en W doen wat ze moeten doen. Dat komt wel goed, dat kun je met een gerust hart aan deze secretaresse over laten. Zo gaat de VVD voor de nodige stabiliteit in politiek Velsen zorgen en wie weet verslapt dan de aandacht voor de troosteloze ellende waarin de VVD zelf verkeert.

Wellicht is wat dat betreft het grootste leed geleden en nemen de leden maandagavond nu eens goede beslissingen. Wat dat betreft hebben de VVD-leden nog heel wat goed te maken. Eerst kozen ze de verkeerde mensen in het afdelingsbestuur die er tussen uit knepen toen het anders ging dan ze hoopten. Vervolgens kozen ze de verkeerde lijsttrekker, een fout die inmiddels is hersteld door Henny Langendijk. Kom op, liberalen, beslis nu eens iets goeds en zet een degelijk bestuur neer. Neem een voorbeeld aan Ernst, Reina en de rest die GroenLinks nieuw leven hebben ingeblazen als familiepartij (ik zie al een vruchtbare samenwerking aankomen met de gezinspartijen CDA en Christenunie).

Het nieuwe college van B en W is inmiddels opgetogen aan het werk gegaan. Niet dat we er al veel van merken, maar we gaan er van uit dat de eerste resultaten binnenkort toch wel zichtbaar zullen worden. Zouden de druiven heel zuur zijn voor Velsen Lokaal als derde partij van Velsen die langs de lijn staat? Marianne Vos kennende is ze vastbesloten om de reeds jaren aangeslagen toon aan te houden. Toch zou ik haar in overweging willen geven om daar nog eens over na te denken. Je kunt natuurlijk tegen de schenen van de macht blijven schoppen. Daar is niks mis mee, alleen maak je het dan veel moeilijker voor jezelf om ooit nog deel uit te gaan maken van de macht. En besturen is toch het doel van politieke partijen: invloed hebben, wethouders leveren en beslissingen nemen.

Om dat doel te bereiken zou Velsen Lokaal zich wat positiever kunnen opstellen, constructiever. Het hoeft niet zo slijmerig als GroenLinks dat zich de afgelopen vier jaar de coalitie heeft ingelikt, maar de ramkoers iets verleggen hoeft toch niet zo moeilijk te zijn. Zeker niet nu GroenLinks niet meer hoeft te doen alsof het bij de grote jongens hoort maar als vijfde wiel aan de wagen mag meerijden. Velsen Lokaal heeft de komende jaren de mogelijkheid om het verleden waar de andere partijen nog altijd nachtmerries van hebben, van zich af te schudden. Ontpop een nieuw imago voor de partij die dezelfde doelen met hetzelfde vakmanschap blijft nastreven.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.