Binnenduinrand zit qua paarden aan z'n taks

Friso Bos
Santpoort-Zuid

Een nieuw bestemmingsplan voor het Velser duingebied is in de maak, de gemeenteraad besprak de concept startnotitie afgelopen donderdag. Belangrijkste conclusie: Qua paarden zit de binnenduinrand aan zijn taks.

Het grootste deel van het plangebied is ook duingebied. Verder valt de binnenduinrand erin en kleine stukjes aan de rand Van Santpoort-Zuid. In die omgeving zitten de meeste spanningsvelden. Illegale paardenbakken of paddocks bijvoorbeeld.

,,Die leveren geen kwaliteit aan de aanblik van het landschap’’, legde wethouder Ronald Vennik (PvdA) uit. Hij vindt dat de binnenduinrand een landelijke uitstraling moet houden, als pareltje in het verstedelijkte gebied.

Tennisclub

Vier insprekers waren er. Willemsen junior, mede namens zijn broer. Zij willen drie boerderijen bouwen op de plek waar ze een vervallen tuinbouwbedrijf bezitten. Vlak achter de Ruïne van Brederode. Joop Huybens van de nabij gelegen tennisclub Brederode wil graag lichtmasten bij de achterste banen. ,,Daar hebben de vleermuizen huis geen last van’’, sprak hij.

Melkveehouder Paul Dijksheul wil meer ruimte voor zijn nevenactiviteit; een paarden pension. Vennik gaf andermaal te kennen dat het gebied qua paarden zo ongeveer aan zijn taks zit. ,,Maar we bieden graag ruimte voor een ander neven activiteit. Zoals verkoop van landproducten.’’

De stichting Duinbehoud pleit ervoor ook een beeldkwaliteitplan te maken voor het gebied. Zodat elke nieuwe ontwikkeling optimaal getoetst kan worden. Om verrommeling tegen te gaan. De regeling ’ruimte voor ruimte’ mag volgens de stichting alleen ten goede komen aan agrarische invulling.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.