IJmuidenaar dacht dat nepagenten hem wilden ontvoeren

Guusje Tromp
Haarlem

In hoeverre is iemand verantwoordelijk voor zijn daden als hij vanwege cannabisgebruik in een psychose belandt? Over deze vraag moest de Haarlemse politierechter zich dinsdag buigen.

Een 38-jarige IJmuidenaar trok op 29 mei door vreemd rijgedrag in zijn woonplaats de aandacht van politiemensen. De agenten dachten dat de man misschien gedronken had en besloten hem te onderwerpen aan een blaastest. Maar hij weigerde mee te werken.

,,Ik dacht dat de agenten nep waren, dat ze een politiewagen hadden geleend, dat ze me wilden vergiftigen en me daarna wilden ontvoeren’’, vertelde de man gisteren tegen de politierechter. De IJmuidenaar wordt sinds een aantal jaar behandeld voor psychoses. Die bewuste middag had hij het moeilijk. Hij rookte een halve joint waarna het mis ging en hij weer in een psychose belandde.

Verzet

Bij de agenten verzette de man zich. Hij probeerde te ontsnappen, waarna de agenten hem wilden arresteren. Dit lukte niet zomaar, de man sloeg en schopte om zich heen. Een van de agenten liep hierbij een hersenschudding op, ze moest vier dagen overgeven en zat een week ziek thuis. Beide agenten hadden verder lichte verwondingen. Op het bureau werkte de IJmuidenaar wel mee aan de blaastest. De man bleek niet gedronken te hebben.

Bij de rechter gaf de IJmuidenaar beide feiten toe. Maar of hij van tevoren wist dat hij een psychose zou krijgen van de cannabis, werd niet duidelijk. ,,Ik heb ook drie keer zonder problemen gerookt.’’

De officier van jusitie eiste een werkstraf van 60 uur en vijftien dagen celstraf, waarvan veertien dagen voorwaardelijk. Die ene dag in de cel zou nodig zijn om de man de juiste hulp te kunnen bieden.

Ontoerekeningsvatbaar

De advocaat van de verdachte stelde dat hij ontoerekeningsvatbaar was ten tijde van de weigering tot blazen en het verzet bij zijn arrestatie. De verdediging vroeg om vrijspraak.

De rechter had een andere mening. Hij sprak de IJmuidenaar vrij voor het weigeren van de blaastest, omdat het wetsartikel geldt voor weigering op het bureau. Daar had de man wel meegewerkt. Het verzet bij aanhouding achtte de rechter wel bewezen. Maar hij nam in zijn strafoplegging mee dat de man in een psychose verkeerde. Daarom legde hij een geldboete op van 250 euro, een voorwaardelijke werkstraf van 60 uur, een meldplicht bij de reclassering en een verbod op het gebruik van drugs.

Aan de twee agenten moet de IJmuidenaar 400 en 300 euro schadevergoeding betalen.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.