Wethouder haalt bakzeil met dijk in Spaarndam

Annalaura Molducci
Haarlem

Wethouder Cora-Yfke Sikkema (GroenLinks) heeft donderdag bakzeil gehaald met haar plannen om de dijk in Spaarndam alleen optisch smaller te maken.

Ze kunnen erover besluiten in een speciale werkgroep die daarvoor in het leven is geroepen.

Een meerderheid van de gemeenteraad wilde dat donderdag bij motie ’Rustig aan op de dijk’ besluiten. Wethouder Cora-Yfke Sikkema (GroenLinks) beloofde de motie over te nemen waardoor hij niet in stemming werd gebracht.

PvdA-raadslid Moussa Aynan dwong haar nog wel tot ’een keiharde toezegging’ dat die maatregelen ook echt worden getroffen. ,,We houden het college aan die afspraak’’, zei Aynan.

Zekerheid

De dijkbewoners uit Spaarndam waren in groten getale bij de raadsvergadering aanwezig. Na afloop waren ze toch nog niet helemaal gerust. ,,We hebben nu eigenlijk nog steeds geen zekerheid’’, zei Jolijt de Jongh namens 99 procent van de dijkbewoners. Ze haalde de afgelopen tijd honderd handtekeningen op voor een veiligere dijk.

Invloed

Daarmee is Aynan het niet eens. De bewoners kunnen zelf invloed uitoefenen op welke snelheidsbeperkende maatregelen er aan de dijk moeten komen. Dat kunnen plantenbakken zijn of camera’s om snelheidsduivels te flitsen.

De dijk in Spaarndam wordt dit najaar voorzien van een nieuwe asfaltlaag. Op dat asfalt zou een speciale straatprint worden gedrukt en er zouden lijnen worden getrokken waardoor de weg optisch smaller lijkt.

Dat leek de wethouder aanvankelijk genoeg. Ze stelde ook dat het plan uitvoerig in de inspraak is geweest in een werkgroep met daarin de Fietsersbond, dorpsraad, ambtenaren, dijkbewoners en de school.

Te snel

Daar brachten de dijkbewoners tegenin dat zij er qua veiligheid juist op achteruit zouden gaan. Volgens hen interesseert dat de andere leden van de werkgroep minder omdat zij niet aan de dijk wonen. De dijkbewoners stappen hun voordeur uit en zo de weg op. Ze nodigden raadsleden uit om te komen kijken naar de situatie en die waren het daarmee eens.

Volgens Aynan, die het initiatief nam voor de motie, moeten er bij een 30-kilometerweg niet alleen visuele snelheidsbeperkende maatregelen worden genomen maar moet dat ook fysiek gebeuren. Volgens hem wordt er op de dijk in Spaarndam-West regelmatig te snel gereden. Sinds november 2012 lag er al een breed aangenomen motie die expliciet vraagt om op de dijk snelheidsremmende maatregelen te treffen.

Meer nieuws uit YC

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.