Milde straf na schietpartij in IJmuiden

Agenten doen onderzoek na de schietpartij. Archeiffoto Ko van Leeuwen

Agenten doen onderzoek na de schietpartij. Archeiffoto Ko van Leeuwen© Archief/Ko van Leeuwen

Carlo Nijveen
IJmuiden/Haarlem

De 20-jarige IJmuidenaar Jurriën V. is wegens een schietpartij waarbij hij de ex-vriend van zijn zus zwaar verwondde tot achttien maanden gevangenis veroordeeld (waarvan zes maanden voorwaardelijk).

De rechtbank in Haarlem acht bewezen dat V. op 7 juni van dit jaar de ex - een 25-jarige plaatsgenoot - meerdere keren met een pistool heeft beschoten. Hij was uit op de dood van de voormalige vriend van z’n zus, vinden de rechters.

De schietpartij speelde zich af in de achtertuin van V.’s ouderlijke woning aan de IJmuidense Eridanusstraat. De man die hij onder vuur nam, werd onder meer geraakt in hart, longen en milt. Hij houdt aan het geweld blijvend letsel over, aldus de advocate die het slachtoffer in de arm heeft genomen.

Angst

De officier van justitie had vier jaar cel (waarvan een jaar voorwaardelijk) tegen V. geëist. De rechters die de zaak onder de loep namen, toonden zich dus milder. Zij kunnen zich voorstellen dat de IJmuidenaar zijn plaatsgenoot neerschoot uit angst dat de man zijn zus iets zou aandoen.

Maar uit onderzoek blijkt dat V. al langer boos was op het slachtoffer, aldus de magistraten. Bij hun oordeel blijken zij wel rekening te hebben gehouden met V.’s psychisch belaste verleden. Hij is opgegroeid met een drankzuchtige vader die hem en andere gezinsleden vernederde, blijkt uit onderzoek.

Tijdens de schietpartij worstelde V. volgens een psycholoog met een acute stress-stoornis. Ook in de weken daarvoor werd hij gedreven door angst. De rechters hebben er daarnaast rekening mee gehouden dat de schutter niet eerder met justitie in aanraking is geweest.

Verplichte behandeling

V. is eveneens bestraft wegens verboden wapenbezit. Hij mag tijdens een proeftijd van drie jaar niet opnieuw in de fout gaan en moet zich laten behandelen wegens zijn stoornis.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.