Intussen in Schotland

Janet van Dijk

Vrouwen kunnen ook de komende jaren geen lid worden van de Schotse golfclub Muirfield. ‘The honourable company of Edingburgh golfers’ blijft een eerzame club voor eerzame mannen. Er waren veertien stemmen te weinig voor het voorstel om vrouwelijke leden toe te laten. Nu blijft alles zoals het sinds 1744 was.

Prominente Schotse vrouwen vinden het besluit ‘onverdedigbaar’, ‘vreselijk’ en ‘verbijsterend’. Maar de leden staan volledig in hun recht. Als privéclub hoeft Muirfield zich niet te houden aan de wettelijke regels van gelijke rechten voor mannen en vrouwen. De leden kunnen toelaten wie ze willen.

,,Vrouwen blijven welkom op de baan van Muirfield als gasten en bezoekers, zoals al jaren het geval is’’, zegt de voorzitter. En de vrouwen op Muirfield vinden het goed zo, weet oud-golfer en BBC-commentator Peter Alliss. Zij keken verschrikt op als hij ze in het clubhuis iets vroeg over het mogelijke lidmaatschap.

Daar moesten ze niet aan denken. Dan zouden hun echtgenoten ineens ‘duizenden ponden’ contributie voor ze moeten betalen, terwijl ze nu gratis gebruikmaken van alle faciliteiten. Mannen die alles betalen en alles beslissen, mooier wordt het niet op Muirfield.

Intussen heeft het internationale golfbestuur Muirfield geschrapt als locatie voor het prestigieuze British Open. Zestien keer werd het oudste golftoernooi ter wereld daar gehouden, voor het laatst in 2013, toen het nog niet erg was dat de club geen vrouwelijke leden toeliet. Dit jaar is het Brits Open bij Royal Troon, ook in Schotland, en helemaal per ongeluk de enige andere golfclub die vrouwelijke leden weert.

De Noord-Ierse golfer Rory McIlRoy baalt van het besluit van Muirfield, omdat de sport juist probeert af te komen van het oude, suffe imago. Golf moet sneller worden en cooler en meer mensen aantrekken.

Dat is begrijpelijk, als je alleen al kijkt naar de VS, het golfland bij uitstek, met de mooiste toernooien en het meeste prijzengeld. Het aantal golfers is er in tien jaar gedaald van 30 miljoen naar 25 miljoen.

Ik geloof zelf niet zo heel erg dat Muirfield ineens een coole en toegankelijke golfclub wordt als vrouwen er lid mogen worden voor zo’n 10.000 euro per jaar. De rijke, elitaire leden sluiten niet alleen vrouwen uit, maar ook heel erg veel mannen. Van wie de meesten vermoedelijk niet eens lid wíllen worden, zoals de leden van Muirfield beleefd zullen bedanken voor het lidmaatschap van de klaverjasvereniging, waar ze nooit voor worden gevraagd. Sommige dingen zijn zoals ze zijn.

Vrouwen die op de prachtige banen van Muirfield willen spelen, kunnen het beste trouwen met een clublid, zegt de 85-jarige BBC-commentator Alliss.

Mooi. Zolang het huwelijk nog een middel is om ergens te komen, is de wereld nog niet verloren.

Meer nieuws uit Sport