Stiefdochter gedode IJmuidense café-uitbater mag spreken bij strafzaak

Personeel en anderen bij Cafe Cheers na de dood van Jos Korver.

Personeel en anderen bij Cafe Cheers na de dood van Jos Korver.© Archief

Carlo Nijveen
Haarlem/IJmuiden

De stiefdochter van de gedode IJmuidense café-eigenaar Jos Korver mag het woord voeren tijdens het proces tegen de verdachte van de fatale steekpartij. Dat heeft de rechtbank in Haarlem dinsdag beslist. De beslissing is bijzonder, omdat niet-bloedverwanten bij strafzaken vrijwel nooit hun verhaal mogen doen. Spreekrecht voor stieffamilie is (nog) niet wettelijk geregeld.

De Haarlemse rechters geven gehoor aan een verzoek van de raadsvrouw van de nabestaanden van Jos Korver, advocaat Louke Korfker.

Zij zijn daarmee akkoord gegaan wegens de ’bijzondere band’ tussen de neergestoken horecaondernemer en zijn stiefdochter, lieten ze weten. De officier van justitie en de advocaat van verdachte Kees van de W. uit IJmuiden maakten tijdens de pro-formazitting geen bezwaar.

Start

De daadwerkelijke behandeling van de strafzaak tegen Kees van de W. laat nog geruime tijd op zich wachten. De IJmuidenaar komt op zijn vroegst pas op 12 september van dit jaar in de beklaagdenbank te zitten.

Hij liet zich dinsdag niet in de rechtbank zien. Van de W. zal tijdens zijn berechting waarschijnlijk niets willen zeggen.

Ook eerder al bleek dat hij met niemand wil praten over de gebeurtenissen op de bewuste decemberdag in IJmuiden.

Kwam Van de W. dinsdag dus niet naar de rechtszitting, wel aanwezig waren nabestaanden van Jos Korver, onder wie de stiefdochter die straks dus van zich kan laten horen.

Vlucht

Jos Korver, uitbater van café Cheers aan de Kennemerlaan, werd op 11 december 2016 neergestoken. Het geweld speelde zich af in een pand aan de IJmuidense De Ruyterstraat. De 52-jarige horecaondernemer was daar naar verluidt in gezelschap van zijn ex-schoonvader bezig met reparatiewerk.

Korver bezweek korte tijd na het steekincident aan zijn verwondingen. De verdachte ging ervandoor, maar politieagenten troffen hem later - na een vlucht dwars door Velsen - aan bij het Santpoort-Noordse paardenpension Hofstede De Kruidberg. De IJmuidenaar liet zich pas arresteren nadat er op zijn benen was geschoten.

De gewelddadige dood van Korver zorgde in zijn woonplaats voor grote beroering. Bij zijn café Cheers ontstond in de dagen na het steekincident een bloemenzee.

Tientallen vaste bezoekers van de kroeg en andere belangstellenden toonden hun medeleven door deel te nemen aan de uitvaart van de horecaondernemer.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.