Vampiers en ondoden op Ruïne van Brederode

Mega sterren Kevin Cheng en zangeres/actrice Kay Tse op de binnenplaats van het 13e eeuwse slot Brederode. Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Mega sterren Kevin Cheng en zangeres/actrice Kay Tse op de binnenplaats van het 13e eeuwse slot Brederode. Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Friso Bos
Santpoort-Zuid

Ze zijn wel wat gewend bij de Ruïne van Brederode, maar een horde Chinese vampiers en ondoden. Dat is toch wel nieuw. Het voormalige slot uit de dertiende eeuw was gisteren filmlocatie voor de nieuwe Chinese vampierserie ’Blue Veins’.

In China en Hong Kong kunnen ze niet over straat. Hoofdrolspelers Kevin Cheng en Kay Tse (in de serie een koppel) zijn daar veel te beroemd voor. De scenes die gisteren werden gefilmd op Brederode betroffen een showdown tussen de twee en Chengs tegenspeler Joel Chan.

Ondood

Over de serie is op internet al het een en ander te vinden. Cheng speelt Ying Weut Tseuk die al sinds de Ming Dynastie niet meer is gestorven. Dat komt doordat hij met zijn boog een vampier doodschoot waarbij vampierbloed op hem spetterde. Hij is verliefd op forensisch expert Lam Ming Nam (Kay Tse). Zij is een vampier maar weet dat zelf niet meer, ze is haar verleden vergeten. Tseuk helpt haar dat te reconstrueren. Intussen heeft hij doorlopend gevechten op leven en dood met Joel Chan. Maar waarom dan Nederland en waarom Brederode? Volgens medewerkers op de filmset zou het verhaal in het toekomstige Hong Kong volledig uit de hand lopen, er ontstaat een vampier-epedemie. De remedie zou in het verre Holland te vinden zijn. Vandaar dat ze bij Brederode terecht komen. De filmcrew filmt overigens in totaal 16 dagen lang op Nederlandse locaties.

Ontspannen

Ron Groenewoud van Dutch Angle Production Services heeft er lol in. Hij is de schakel tussen de Chinese regisseur en alles wat Nederlands is op de set.

De sfeer is hartstikke ontspannen. Een journalist en een fotograaf erbij? Geen probleem, kom maar kijken. Intussen krioelt achter de camera een menigte van zo’n veertig Chinese acteurs, actrices, hulpjes, technici, visagisten enzovoorts door elkaar heen. Vóór de camera is het een en al concentratie. Chan, Cheng en Tse zijn overduidelijk vakmensen. De scenes zijn kort, volgen elkaar snel op en hoeven maar een paar keer over. Telkens korte geprekken met boze blikken tussen de heren en af en toe een hulpeloos gilletje of smeekbede van Kay Tse. Telkens als zij klaar is met een shot komt een hulpje toegesneld met een kapitale bontjas en begint vervolgens aan het haar van de mooie Kay te plukken en haar oogmake-up bij te werken.

Wind

Tussen de shoots door nemen de acteurs en leden van de crew veel foto’s van elkaar op deze voor hun exotische locatie. Chan, met zijn zwarte wandelstok, gaat er extra stoer voor staan, bovenop een van Brederodes afbrokkelende muren. ,,Mag eigenlijk niet maar kan niet zoveel kwaad’’, oordeelt een van de vrijwilligers van Heerlijkheid Brederode. ,,Ze wegen niks namelijk, die Chinezen. Ze mogen van geluk spreken dat het niet waait, ik zie er zo eentje de slotgracht inwaaien.’’

Opvallend zijn de scenes die eindigen met een sprongetje of juist beginnen met opveren uit gehurkte houding. Dat heeft alles te maken met special effects. Die dragen de serie voor een belangrijk deel en zijn in de Chinese film heel belangrijk. De vampiers en ondoden in kwestie zijn namelijk ook experts op het gebied van martial arts. Op het witte doek vliegen ze in een seconde van de ene naar de andere plek. En dat begint met een sprongetje en eindigt met een gehurkte pose. Het plotseling uitsteken van een hand richting de ander is geen amicaal gebaar maar zal op tv straks het afschieten van een vuurbal zijn, of van een bliksemschicht.

Bekijk de trailer van Blue Veins via http://tinyurl.com/qa5uod2

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.