Racemonster van Ichthus Lyceum met de zon als motor [video]

Bo (links) Jenna (midden) en Neleke bij hun zelfgemaakte solar-boot.

Bo (links) Jenna (midden) en Neleke bij hun zelfgemaakte solar-boot.© Foto Kees de Boer

Kees de Boer
Driehuis

Bouw een boot die vaart op zonne-energie, doe dat zo duurzaam mogelijk en maak zo efficiënt mogelijk gebruik van energie. Dat was de opdracht die Bo Berkhout, Jenna Zaagsma, Neleke Veefkind en acht andere leerlingen van de onderbouw van het Ichthus Lyceum in Driehuis kregen bij aanvang van hun project ’Young Solar Challenge’.

De leerlingen doen alle elf mee aan het Ichthus Top Talent-programma, een excellentieprogramma van het Ichthus Lyceum.

In plaats van de gebruikelijke lessen worden de leerlingen verder uitgedaagd en krijgen ze verschillende activiteiten en projecten aangeboden, waar ze zich voor in kunnen schrijven.

Daarna wordt een beroep gedaan op eigen verantwoordelijkheid. ,,We mogen onszelf uitroosteren van lessen”, zegt Neleke. ,,Dat moet ook wel, want er gaat best veel tijd in zitten.”

Jenna: ,,We hebben de taken onderling verdeeld. We hebben een team marketing, een team techniek, een team tactiek en een team ontwerp samengesteld. Elke groep doet weer een andere taak. Het zoeken van sponsoring en publiciteit bijvoorbeeld.”

Bo: ,,We kunnen nog wel wat sponsoring gebruiken. Wie ons wil helpen kan naar onze website itt-team.nl gaan.”

Bo vertelt iets over het bouwproces. ,,We zijn begonnen met de romp, met het maken van een geraamte. Daarna hebben we platen op de zijkanten gezet en er epoxy overheen gesmeerd, waardoor de boot waterdicht werd.”

(Wedstrijd in juni in Purmerend. Boot van Ichthus Lyceum komt voorbij met Jenna aan het roer:)

Deze week zijn de kinderen met de laatste tests bezig, komend weekend wacht een wedstrijd in Leeuwarden in het kader van de Young Solar Challenge.

,,We doen aan drie wedstrijden mee”, zegt Neleke. ,,We hebben er al twee gehad nu. Maar we willen nog beter worden, daarom zijn we momenteel allerlei gegevens op het gebied van snelheid en vermogen van de motor aan het verzamelen. Ook zoeken we uit hoe snel de accu’s leeg gaan bij een bepaalde snelheid. En hoe snel ze met hulp van de zonnepanelen weer kunnen worden opgeladen.”

Heel Nederland

Jenna: ,,Er doen in totaal 33 teams mee uit heel Nederland. Bij de wedstrijden varen we altijd een lange afstand en een sprint of een stuk slalom. Bij een eerdere wedstrijd moesten we een lang stuk rechtdoor varen met woonboten langs de oever. Dan moet je snelheid minderen tussen de woonboten.”

(Wedstrijd in Purmerend:)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Bo: ,,En je moet ook nog rekening houden met mee- en tegenwind. Het vraagt allemaal heel wat rekenwerk van de mensen langs de kant.”

Komend weekend dus een belangrijke race. Wat de meiden daarvan verwachten? ,,We willen in elk geval de top tien halen”, zegt Jenna. ,,Niet ergens achteraan sukkelen, dat zou pas erg zijn.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.