Franca Overtoom maakt debuut als assistent-scheidsrechter bij Telstar

© Archieffoto: Leo Blank

VELSEN

Bij Telstar – Jong FC Utrecht staat vrijdag een vrouwelijke assistent-scheidsrechter langs de lijn: Franca Overtoom (26) uit Obdam. Geen primeur, aldus de KNVB, maar ’wel bijzonder’. Het is het debuut van de Obdamse in het betaald voetbal.

,,Heel erg gaaf”, reageert Overtoom op de website van de KNVB. ,,Dit is weer een heel mooie stap omhoog.” Helemaal onverwacht kwam het bericht niet. ,,Ik hield er wel rekening mee dat het binnenkort zou gebeuren, maar door mijn drukke internationale programma was het de vraag of het er nog dit seizoen van zou komen.”

Ze reisde de afgelopen weken reisde de 26-jarige assistent-scheidsrechter heel Europa door. ,,Ik ben net weer terug van de A-interland tussen de vrouwen van Moldavië en Italië”, vertelt ze. ,,In de weken daarvoor was ik negen dagen in Bosnië voor de EK-kwalificatie voor meiden onder 17 en twaalf dagen op Cyprus voor de Cyprus Cup.”

Door die drukte kon ze pas anderhalve week geleden de verplichte conditietest lopen. ,,Ik ben blij dat ik hem heb gehaald. Ik moet aan dezelfde fysieke eisen voldoen als de mannen." En dat is ook goed, meent ze. ,,Het draait om kwaliteit. Ik ben niet uitgekozen omdat ik toevallig vrouw ben. Maar speciaal is het natuurlijk wel.”

Meer nieuws uit Telstar

Meest gelezen