Lekker spelen in de speeltuinen van Velsen

Drukte in speeltuin De Veilige Haven.© Foto archief

Mitzie Meijerhof

Tijdens de zomervakantie gaat deze krant op zoek naar ’goedkope’ en gratis uitjes in de regio Velsen. Waar valt wat te beleven voor weinig of geen geld? In deze eerste aflevering komen de speeltuinen aan bod. Een ’buiten’ uitje dus waarbij viervoeters niet mee mogen en waar met contant geld betaald moet worden.

In Velsen zijn drie speeltuinen. Speeltuin Santpoort in Santpoort-Noord, De veilige haven en Speeltuin Zeewijk in IJmuiden. De laatste is nog niet open in verband met opknapwerkzaamheden.

De veilige haven

Lekker spelen kun je in de speeltuin naast het zwembad aan de Heerenduinweg 6A in IJmuiden. Kinderen kunnen er volgens de site ’avontuurlijk spelen’.

Speeltuin de veilige Haven is een grote authentieke speeltuin met als thema de haven. In deze speeltuin is de entree een euro per persoon. Een gezinskaart, twee volwassenen en twee kinderen kost 30,00 euro. Een kop koffie kost 1,00 euro, een glas limonade 0,20. Een zakje chips 0,70 en ijsjes zijn er vanaf 0,50 cent.

Op 11 juli 1931 werd de speeltuin officieel geopend. De inventaris bestond uit een paar schommels, een rekstok, een springbak en klimmasten. Speelwerktuigen werden destijds door de leden gemaakt van oud materiaal. Bijvoorbeeld van de rolluiken van de oude vishallen. Tegenwoordig een speeltuin met moderne, klim-, klauter-, zwaai- en glijtoestellen. In de zomervakantie is de speeltuin op maandag gesloten. Op dinsdag en donderdag is de speeltuin open van 15.00 tot 17.00 uur en op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Op www.deveiligehaven.nl staat alle mogelijke informatie over de speeltuin.

Speeltuin Santpoort

Kinderen kunnen ook lekker spelen in Speeltuin Santpoort, aan de Valckenhoeflaan 2 in Santpoort-Noord. Voor 0,70 euro per persoon. Een gezinskaart kost 20,00 euro per jaar. Een bekertje limo kost 0,20 cent en een kop koffie een euro. IJsjes zijn er vanaf 0,60 euro, een zakje chips 0,75 cent.

In 1934 werd een speeltuin aan de Wüstelaan tegenover de Bethelkerk in gebruik genomen maar pas in 1937 officieel geopend. Het is een traditionele speeltuin waar kinderen kunnen klimmen, klauteren, glijden, zwieren en zwaaien en er kan met zand en water worden gespeeld. In de zomervakantie is de speeltuin elke dag open tussen 13.30 uur en 17.30 uur. Tijdens de Santpoortse feestweek is de speeltuin gesloten.

Op www.speeltuinsantpoort.nl staat alle mogelijke informatie over deze speeltuin.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.