Britse pensioendeal Tata Steel afgerond

LONDEN

De pensioendeal die Tata Steel heeft gesloten in Groot-Brittannië is afgerond. De overeenkomst maakt de vrij voor het Indiase moederbedrijf van de staalfabriek in IJmuiden voor een eventuele fusie van zijn Europese activiteiten met die van het Duitse ThyssenKrupp.

In augustus werd gemeld dat een voorlopig akkoord werd bereikt dat nu dus definitief is. Dankzij de regeling is Tata Steel niet meer verantwoordelijk voor de pensioenverplichtingen van vele duizenden Britse staalwerkers. Als onderdeel van de deal betaalde Tata 550 miljoen pond (605 miljoen euro) aan het pensioenfonds en kreeg het fonds een belang van 33 procent in de Britse activiteiten van het bedrijf.

Tata onderhandelt al meer dan een jaar met ThyssenKrupp over een samenvoeging van hun Europese staaldivisies. ThyssenKrupp gaf echter aan dat een deal niet mogelijk kan zijn voordat de Britse pensioenkwestie was opgelost. Overigens is er veel weerstand tegen een fusie bij de werknemers van zowel ThyssenKrupp als Tata Nederland vanwege zorgen over eventueel banenverlies en sluiting van vestigingen.

ThyssenKrupp liet maandag weten dat de onderhandelingen over een fusie met Tata nog steeds lopen. Het bestuur van ThyssenKrupp zal waarschijnlijk instemmen met een samengaan en er kan deze maand een overeenkomst bereikt worden.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.