Film over aanleg Noordzeekanaal met inwoners van Velsen

Pascal van Dongen
IJmond

De Castricumse filmmaakster Pauline van Vliet gaat samen met de inwoners van Velsen een film maken: ’Graven naar het verleden van het Noordzeekanaal’.

Woensdag ontvouwden zij en haar collega’s van Stichting Kist haar plannen voor het filmproject in het Zee- en Havenmuseum in IJmuiden.

Het gaat om meer dan alleen het maken van een film, waarin professionele acteurs bijgestaan zullen worden door Velsense figuranten.

Onder meer jongeren worden via school betrokken bij educatieve projecten. Van de inwoners van Velsen hoopt Van Vliet advies, locaties, informatie en andere wetenswaardigheden te krijgen over de ontstaansgeschiedenis van Velsen.

Mix

’Graven naar het verleden van het Noordzeekanaal’ wordt een project à la ’Soldaat onder het zand’ van Van Vliet, over de oorlog die in 1799 woedde bij Castricum. In die film is te zien hoe Engelsen en Russen een poging doen om de Fransen uit Castricum te verjagen en welke gevolgen dat had voor de lokale bevolking.

’Soldaat onder het zand’ is een mix van documentaire, drama en animatie. Precies zo zal ook de film over het Noordzeekanaal worden opgebouwd. ,,We willen hem nóg mooier en nóg beter maken’’, zegt Van Vliet.

Braam

Van Vliet is geïnspireerd door het boek ’De woede van Abraham’ van Conny Braam over een pachtboer die moet toezien hoe de prachtige Breesaap waar hij woont, wordt overgenomen door een leger kanaalgravers. Aan de hand van zijn belevenissen wordt ook het verhaal verteld van het keiharde leven van de gravers, die onder mensonterende omstandigheden moeten werken.

Van Vliet is gefascineerd door de geschiedenis die het karakter van de regio ingrijpend veranderde. ,,Na de aanleg is IJmuiden ongepland ontstaan omdat het heel geschikt bleek voor visserij. De Hoogovens zijn er gekomen, vanwege de gunstige ligging aan zee.

Fondsen

Amsterdam is er aan het eind van de negentiende eeuw enorm door opgeleefd na een periode van economische malaise. Het landschap is ingrijpend veranderd. Van een duingebied met landgoederen naar een gigantisch industrieel complex.’’

De Stichting Kist is druk bezig met fondsenwerving. Ideeën voor een nevenactiviteiten zijn er genoeg, maar worden nog uitgewerkt. Gedacht wordt aan een tentoonstelling, wandel- en fietsroutes, een havensafari et cetera.

Wie mee wil doen aan de film of andere ideeën heeft kan mailen met info@stichtingkist.nl

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.