Legpuzzels, boemerangs en bedrukte shirts

Jouri Bakker
Beverwijk

Beverwijk Startup begint z’n vruchten af te werpen.

Sinds het project - bedoeld om de leegstand te bestrijden - in het voorjaar van start ging, brandt overdag in handvol panden het licht weer. Nadat eerder onder meer een mode- en een wolwinkel gaten in het centrum vulden, waagt nu een stel ondernemers de sprong met een twee winkels onder een dak in de Breestraat.

Voorin de winkel staan de puzzels en binnen- en buitenspellen van Heerhugowaarder Stephan Telgenkamp (42), die in zijn thuisstad een groothandel runt. Achterin de winkel zit de Alkmaarse Anita Mulders (54), die van haar hobby haar werk heeft gemaakt en zo’n beetje al het denkbare met iedere gewenste print bedrukt. Sinds afgelopen zaterdag zijn ze officieel open.

,,Het is gestart als feelgood-project”, vertelt Roaric Schiffer (43), die Telgenkamp en Mulder ondersteunt bij het runnen van hun winkels Sports and Games en Decodruk. ,,Natuurlijk zijn we ondernemers en willen we geld verdienen, maar als we eenmaal goed verdienen kunnen we misschien een deel van de winst doneren.” Ook geven ze mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt graag een kans om in de winkels te re-integreren.

,,Ik heb vierhonderd legpuzzels”, vertelt de Heerhugowaarder. ,,Daarmee ben ik de grootste van de regio.”

Veel bekende spellen, zoals Monopoly en Party&Co, ontbreken in zijn schappen. ,,Ik heb geen Jumbo”, verwijst hij naar de Nederlandse spellenfabrikant. Dus staan er naast de pokerkoffers, schaakborden, sjoelbakken en dartborden spellen met spannende, maar veelal onbekende titels als El Gaucho en Mysterium.

Sportattributen maken zijn assortiment compleet. Ook darters zijn bij Telgenkamp ook aan het juiste adres. Hij wijst naar Decodruk. ,,Zij kunnen de flights naar wens bedrukken”, benoemt hij een manier waarop de ondernemers hun krachten bundelen.

De ondernemers zijn zich ervan bewust dat ze in ‘de dode hoek’ van Breestraat zitten, maar bijzonder gedreven daar verandering in te brengen. Naast liefhebbers van sport en spel, mikken ze op een oudere doelgroep.

Meer nieuws uit YC

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.