Feestje duikteam rond nieuw onderkomen IJmuiden

Ies van Rij
IJmuiden

Duikteam IJmond viert zaterdag - 28 mei - de officiële opening van het nieuwe clubhuis op Sluiseiland in IJmuiden.

De opening kan een feestje met speciale glans worden genoemd. Want Duikteam IJmond heeft bij het onderkomen - dat eind vorig jaar al in gebruik werd genomen - onder meer de beschikking over een eigen steiger. Daaraan ligt de boot die clubleden gebruiken wanneer zij de Noordzee opgaan om te wrakduiken.

Duikteam IJmond heeft in het 45-jarige bestaan van de vereniging al behoorlijk wat verhuizingen achter de rug. Vrij kort na de oprichting van de vereniging - begin mei 1971 - kunnen de duikers hun intrek nemen in een bescheiden bemeten gebouw in het haventje van Rijkswaterstaat, bij het toelatingskanaal naar de kleine sluis. Maar na een aantal jaren moet de club vertrekken, omdat daar ruimte wordt gecreëerd voor opslag van en onderhoud aan de sluisdeuren.

Met wat geluk vindt Duikteam IJmond al redelijk snel een nieuwe stek: de leeggekomen kantine van de toenmalige jachthaven bij de grote sluis. De duikers laten zich niet ontmoedigen door achterstallig onderhoud. Bij een opknapoperatie worden zelfs complete gevels van het pand vervangen.

Maar in 1996 moet de IJmuidense club opnieuw verkassen. Rijkswaterstaat blijkt meer ruimte nodig te hebben in de buurt van de sluisdeuren. Dus trekken de duikers naar het westelijke eiland tussen Middensluis en grote sluis. Daar wordt een onderkomen gebouwd om fier op te zijn.

De trots slaat om in onrust als Duikteam IJmond in 2013 op bouwtekeningen voor de nieuwe zeesluis ziet dat het clubhuis precies op de aanvoerroute ligt. Wéér verhuizen. Het nieuwe onderkomen ligt dus op Sluiseiland.

Bij het officiële openingsfeestje zijn ook oud-leden en andere bekenden van de duikclub welkom.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.