Gelukkig hebben we goede EHBO’ers

Marcel Tabbers
Velsen-Zuid

Snelheid over de rotsen, obstakels en schansen en behendigheid in de bochten en kuilen. Dat zijn de factoren die bepalen of je wint of verliest bij de Mini Downhill Cup.

Op de skiheuvel in Velsen-Zuid (recreatiegebied Spaarnwoude) was Joey van Veghel zondag de beste downhill-fietser van de in totaal 91 deelnemers.

Het ziet er spectaculair uit bij de finish. Iedere keer springt er een deelnemer over de laatste zandheuvel om vervolgens over de finishlijn te rijden. ,,Applaus voor iedereen die z’n leven op het spel zet. Gelukkig hebben we goede EHBO’ers’’, schreeuwt de speaker luid en duidelijk.

Rockgarden

De omroeper is nog maar net klaar met het uitspreken van zijn woorden of Jelmer Pietersma ‘zeilt’ langs. ,,Het is een lastig baantje. Bovenin maak je al wat sprongen door de zogeheten rockgarden. Als je er bijna bent is die drop-off wel leuk.’’

Met zijn tijd van 32,41 seconden is de Fries uit Balk tevreden. ,,Maar het moet zo in de tweede ronde en daarna de finale ronde nog wat sneller’’, zegt hij strijdvaardig terwijl hij zijn helm af zet. Sebastiaan Haaker is initiatiefnemer van de wedstrijd.

,,Dit is een stuk wilder dan mountainbiken. Wij zijn blij dat we met hulp van Snow Planet een baan hebben kunnen bouwen. We beheren de ruimte zelf. Het is een mooie sport en uit het hele land komen vandaag de deelnemers om dat te ervaren. Echte liefhebbers gaan natuurlijk naar het buitenland, maar hier in Spaarnwoude ligt een goed alternatief als je niet al te ver kunt reizen’’, zegt de Haarlemse eigenaar van Bikeplanet uit de Gierstraat vol trots.

Lekke band

Inmiddels raast Van Veghel door de finish in de eerste run. ,,Slechts 31,16 seconden. De snelste tijd’’, jubelt de speaker. Van Veghel zelf kijkt niet zo blij.

De oorzaak is een lekke band. ,,Halverwege had ik door dat de band er half af lag. Ik trok vol gas door, maar eenmaal op het asfalt voelde het niet zo goed. Dat blijkt dus wel, want de band is helemaal plat’’, aldus Van Veghel die voor het team van Haaker rijdt.

De afdaling is bijzonder voor Van Veghel. ,,Het was mijn eerste race weer sinds 3 april. Toen werd ik afgevoerd naar het ziekenhuis na een lelijke valpartij. Ik had een dubbele breuk in mijn elleboog en die elleboog was ook nog eens uit de kom. Ik vroeg me toen af of het me ooit zou lukken terug te komen. Gelukkig heb ik dat daarnet bewezen’’, aldus de Brabander uit Heeswijk-Dinter.

Back on track

Maar het wordt nog mooier voor Van Veghel. In de superfinale blijft zijn fiets heel als hij zich werkelijk van de heuvel af ‘stort’ en de snelste tijd klokt: 30,15 seconden. Zijn glimlach is veelzeggend. ,,Dit is prachtig. Now I’m back on track.’’

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.