Woede over sluiting sluisroute [video]

D=e sluizenroute wordt veel gebruikt. Straks is het omrijden geblazen als de route er vanaf 16 april voor een jaar uit ligt.

D=e sluizenroute wordt veel gebruikt. Straks is het omrijden geblazen als de route er vanaf 16 april voor een jaar uit ligt.© United Photos/Paul Vreeker

Ivo Laan
IJmuiden

De afsluiting van de sluisroute heeft tot grote beroering geleid. De digitale postbus van de gemeente Velsen is volgelopen met kritiek op het besluit.

Bij Rijkswaterstaat zijn volgens een woordvoerder niet zo veel reacties binnengekomen. Bij Velsen wel.

,,Het gaat hier om heel veel negatieve opmerkingen’’, zegt een woordvoerster. Hoeveel klachten er zijn binnengekomen, kan ze niet zeggen. ,,Zoals verwacht komt er veel emotie bij kijken’’, vult ze aan.

Veel weggebruikers vragen zich af of de afsluiting wel echt nodig is. Automobilisten zijn bang om regelmatig in een verkeersinfarct terecht te komen als er een calamiteit plaatsheeft in de Velsertunnel.

Lees ook: Sluiting sluizenroute: nu weer met zijn allen de auto in?

Dinsdag maakte Rijkswaterstaat bekend dat de sluisroute vanaf 16 april een jaar lang wordt gestremd. Daarmee wordt een duidelijke toezegging met Velsen en de bewoners geschonden.

Dat beseft Rijkswaterstaat ook alleen was er geen ontkomen aan, zo zei de dienst eerder. De afsluiting is nodig vanwege de domper met het ontwerp van de deurkassen voor de sluisdeuren, die de bouwers zo’n 100 miljoen euro gaat kosten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Voorzitter Johan Zwakman van Wijkplatform IJmuiden-Noord is woest. ,,Ik voel me belazerd’’, zegt hij. ,,Een dramatisch besluit. Ik heb ook zo’n idee dat het helemaal niet nodig is. Maar dat ze vooral snelheid willen winnen bij de werkzaamheden door het verkeer te weren van de sluizen. Dat scheelt een hoop tijd en verkeersregelaars. Zo besparen ze weer een paar miljoen euro denk ik.’’

Wethouder Arjen Verkaik van Velsen is ’teleurgesteld’ over het besluit van Rijkswaterstaat. ,,Een snelle en veilige route via sluis, pont en Velsertunnel is belangrijk voor ons als gemeente.’’

De bereikbaarheid over de sluizen tijdens de werkzaamheden was ook toegezegd. Toch accepteert het college het besluit. De gemeente staat formeel machteloos, aldus Verkaik.

,,Rijkswaterstaat bouwt de sluis en is verantwoordelijk voor de verkeersveiligheid.’’ Ondanks de teleurstelling, is het college wel overtuigd geraakt dat dit voor de veiligheid het beste is, zegt Verkaik. ,,Veiligheid is voor ons ook een essentieel uitgangspunt.’’

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

,De afsluiting leidt niet tot een snellere bouw van de nieuwe sluis en zo tot kostenbesparingen’’, zegt woordvoerder Pieter Zoon. Toch is die conclusie nog niet te trekken omdat er tot nu toe nog geen opleverdatum bekend is van de nieuwe sluis. ,,Kostenbesparing is in elk geval niet de insteek geweest. Dat is de veiligheid.’’

En wat als de Velsertunnel vastloopt door een ongeluk? Als er een calamiteit bij de Velsertunnel voordoet, kan Rijkswaterstaat de calamiteitenbogen openen die zijn aangelegd tijdens de afsluiting van de Velsertunnel waardoor het verkeer vanuit het noorden sneller bij de Wijkertunnel kan komen, zegt Zoon. ,,De sluizenroute was ook nooit bedoeld als omleidingsroute.’’

En wat als de pont niet vaart door storm? Dan is er geen alternatief. Een troost: ,,Dat komt bijna niet voor. En als het zo hard waait, dan was hiervoor ook het sluizencomplex dicht’’, aldus Zoon.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.