IJmuidenaren voor rechter in omvangrijke drugszaak

© ANP

onze verslaggevers
IJmuiden/Schiphol

De 58-jarige Jan H. uit IJmuiden en zijn plaatsgenoot Adrie K. (46) komen volgende week in de beklaagdenbank te zitten, omdat zij worden beschuldigd van betrokkenheid bij grootschalige internationale drugshandel.

In de strafzaak, waarin het openbaar ministerie (OM) nog twaalf andere verdachten op de korrel neemt, draait het onder andere om voorbereidingen om grote partijen cocaïne vanuit Venezuela te importeren. Hoofdverdachte is een 55-jarige bordeel- en horeca-exploitant uit Almere.

De IJmuidenaar Adrie K. zou met hem in 2012 in Denemarken een zeilschip hebben gekocht waarmee volgens het OM duizend kilo coke naar Europa moest worden getransporteerd. Waarschijnlijk was het plan om de drugs in de buurt van de Nederlandse kust op kleinere vaartuigen over te laden, om de kans tegen de lamp te lopen te verkleinen.

De IJmuidenaar Jan H. heeft volgens het openbaar ministerie onder meer een rol gespeeld bij de invoer van een forse partij hennep vanuit Zuid-Afrika. De rechtbank bij Schiphol zal zich over de aanklachten tegen de twee mannen uit IJmuiden buigen.

Dekmantel

Een vissersgezin uit Wieringen heeft volgens het openbaar ministerie een sleutelrol gespeeld bij de drugshandel. Het gaat om een vader en twee zoons. Het OM denkt dat zij hun bedrijf als dekmantel gebruikten. De strafzaak is in gang gezet na een politieactie waarbij begin 2014 onder anderen het trio uit Wieringen werd opgepakt.

Tijdens de actie werd beslag gelegd op 200.000 euro contant geld, diverse auto’s (waaronder dure Mercedessen en BMW’s), twee vissersschepen en twee vuurwapens. Het openbaar ministerie wil de vader en zoons in totaal voor 3,7 miljoen euro aan ’crimineel verdiend vermogen’ afpakken.

De politie heeft onlangs nog woningen doorzocht waarin een andere verdachte in de zaak verbleef. Daarbij werd voor bijna een half miljoen euro contant geld aangetroffen en zijn ook wapens en munitie in beslag genomen.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.