Bewoners: Van Rijswijkplantsoen zelf herinrichten

Pieter van Hove
Velsen-Noord

Omwonenden van het Van Rijswijkplantsoen in Velsen-Noord maken een inventarisatie hoe deze groenvoorziening er in de toekomst uit moet zien.

Zij hebben van buurtbewoners Jan Koper en René Scholten een formulier gekregen waarop zij kunnen invullen waar er nieuwe bomen kunnen komen en welke soorten. Het schrijven is verstuurd naar 34 huishoudens met uitzicht op het plantsoen.

Bloedingsziekte

Het burgerinitiatief is een reactie op het omhakken van drie kastanjebomen enkele weken geleden. Een groot aantal paardenkastanjes in Velsen is de afgelopen jaren besmet geraakt met de bloedingsziekte. Deze ziekte is een zeer besmettelijke bacteriële infectie, die niet te genezen is. De drie kastanjes aan het Van Rijswijkplantsoen troffen eveneens dit lot. Eén van de bomen had daarnaast nog een schimmelinfectie van de oesterzwam.

Paardenkastanje

Een adviesbureau concludeerde dat deze paardenkastanje, de grootste en oudste van het plantsoen, geen overlevingskansen had. De gemeente heeft na het omhakken een brief gestuurd naar omwonenden over het hoe en waarom. Daarin staat dat het omhakken in de zomer een bewuste keuze is geweest. ,,Dit pakte echter ongelukkig uit met alle vakanties. Met deze brief willen we daarom aan u onze excuses aanbieden voor de onduidelijkheid die het onverwacht rooien van de bomen heeft veroorzaakt en helderheid geven over onze beweegredenen.’’

Overleg

De gemeente wil deze paardenkastanjes in overleg met de bewoners vervangen door nieuwe bomen. In september houdt Velsen een bijeenkomst waar, hoeveel en welke bomen er in het plantsoen aan de Van Rijkswijkstraat teruggeplant kunnen worden. De initiatiefnemers Koper en Scholten willen met de inventarisatie alvast een stuk voorwerk doen.

,,Mocht hieruit blijken dat het merendeel van de pleinbewoners voor dezelfde herplant kiest, dan scheelt dit een hoop discussie op de avond zelf’’, aldus de brief. Het is nog niet bekend wanneer en waar de bijeenkomst plaatsheeft.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.