Lagere straf voor drugsbendeleider uit IJmuiden, maar OM boekt overwinning

Carlo Nijveen
Amsterdam

Drugsbendeleider Freek de K. uit IJmuiden is woensdag veroordeeld tot zeven jaar achter slot en grendel. Die straf pakt aanzienlijk milder uit dan het openbaar ministerie in hoger beroep had geëist. Toch heeft het OM met de uitspraak in het megaproces-'Vista' een belangrijke overwinning geboekt. Ook negen 'partners in crime' van de 60-jarige IJmuidenaar kregen straffen opgelegd.

De advocaten van de bendeleden waren er op uit om het proces op te blazen, door het OM niet-ontvankelijk te laten verklaren. Maar het Hof heeft vrijwel al hun argumenten daarvoor van tafel geveegd.

De speurders die jacht maakten op de drugsbende zijn volgens de advocaten fors over de schreef gegaan, omdat ze zouden hebben meegewerkt aan de inzet van een infiltrant van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA óf daar in elk geval weet van hadden.

De infiltrant zou de bende hebben uitgelokt om in Polen een partij cocaïne te kopen. Die opsporingsmethode is in Nederland verboden.

Hard maken

Maar het gerechtshof stelt dat er ook na het horen van diverse getuigen geen aanwijzingen zijn gevonden waarmee hard valt te maken dat het OM van het infiltratietraject op de hoogte is geweest.

Het uitlokkingsverhaal noemt het Hof 'volstrekt onwaarschijnlijk'. Uit niets is gebleken dat veroordeelden rechtstreeks contact hebben gehad met de infiltrant van de Drug Enforcement Administration, aldus de rechters die het hoger beroep behandelden.

De rechtbank in Haarlem legde Freek de K. in 2012 acht jaar cel op. Hij en de negen anderen zijn in hoger beroep relatief goed weggekomen, omdat het Hof hen op minder punten schuldig acht.

Zeven medeverdachten werden door het gerechtshof vrijgesproken van betrokkenheid bij drugshandel (en/of witwassen).

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.