Onafhankelijke energie coach

Mitzie Meijerhof
IJmuiden

Ben Wouda werd in 1986 energie coördinator. Zijn speerpunten: energie efficiency en duurzaamheid. Hij werkte voor grote bedrijven als KPN. In 2009 vond de IJmuidenaar het welletjes.

,,Ik maakte fusie op fusie mee en het werd er niet leuker op. Ik besloot voor mezelf te beginnen met Beproma. Ofwel, een kantoor aan huis aan de Maasstraat 33 in IJmuiden. Ik bracht jaarlijks duizenden kilometers op de weg door. Mijn werkgebied is nu in een cirkel van 40 kilometer rond Amsterdam. Die rijd ik op de fiets’’, aldus Wouda.

In de eerste instantie deed Wouda zijn werk voor bedrijven. ,,Wanneer ik bij een bedrijf kwam raakten mensen geïnteresseerd en vroegen of ik ook bij hun thuis wilde komen kijken. Dat vond ik uiteindelijk zo leuk dat ik steeds meer voor particulieren ben gaan werken’’, vertelt de energie coach.

In elk huis kun je bezuinigen op energie. ,,Dat klopt, het zijn vaak ingesleten gewoontes waar mensen zich bewust van moeten worden. Alleen al je gedrag aanpassen helpt al. Doet dat licht uit en die deur dicht. Plaats een voorzetraam en zet een douche zandloper in de badkamer. Isolatie levert natuurlijk ook een hoop op. Laatst was er een klant die van 600 euro energiekosten per maand, wat echt wel een uitzondering is, naar 80 euro per maand kon bezuinigen. Simpelweg door alle tips op te volgen’’, vertelt Wouda.

Energieverspilling

Ben Wouda is een onafhankelijke energie coach. Dat wil zeggen, hij is aan geen enkele leverancier gebonden. ,,Er bestaat niet zoiets als een goedkoopste leverancier. Er is geen blauwdruk of logische optelsom die een rekenmodel maakt waaruit je opmaakt wat geschikt is voor jou. Het verschilt per gezin, per huishouden, per huis, welke leverancier voor jou geschikt is. Maar ook, wil je grijze of groene energie? Wat ik overigens opmerk is dat het mensen tegenwoordig niet altijd meer om geld gaat. Mensen zijn zich bewuster van energieverspilling en de soort energie die ze willen. Die mensen denken al 'groen' en willen groene stroom voor het milieu en voor het nageslacht. Voor die mensen ga ik op zoek naar alternatieven als zonnepanelen en zonneboilers. Je kunt beter geld investeren in zonnepanelen dan het op de bank laten staan. Na 8 á 10 jaar leveren die panelen je geld op. Bij bedrijven ligt het anders. Door wetten worden ondernemers in het kader van ’Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen’ verplicht gesteld allerlei milieu aanpassingen door te voeren. Kun je verbeteren, dan ben je verplicht dat binnen vijf jaar te doen. Dat moet je doen naar vermogen moet doen. Je moet er als bedrijf natuurlijk niet aan over de kop gaan’’, vindt de energie coach.

Wouda gaat, na een bezoek aan bedrijf of particulier, te werk aan de hand van een stappenplan. Bewustwording, feiten verzamelen, maatregelen bepalen en uitvoeren, resultaten controleren en vergelijken. Kijk voor tips en de diensten van Beproma op: www.beproma.nl.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.