Heen en weer: Honderden kilometers met wind in de rug

Marie O’Connor© foto kees de boer

Velsen-Zuid

Marie O’Connor, een 35-jarige biologielerares uit het Ierse Limerick, staat zaterdag bepakt en bezakt bij de pont in Velsen-Zuid. Tassen vol met kampeerspullen en proviand.

Hoe ze hier gekomen is? ,,Ik ben eerst naar Eindhoven gevlogen, mijn fiets zat in een box in het bagageruim, en ben vandaar uit in etappes van zo’n honderd kilometer per dag hier naartoe gefietst. Ik ben nu twee weken onderweg.”

Ze vervolgt: ,,Ik wilde langs de kust van Nederland fietsen en ben begonnen in Vlissingen. Bewust in het zuiden, ja, omdat de wind hier meestal uit het zuidwesten komt.” Lacht: ,,Ik fiets graag met de wind in de rug. Anders was ik wel in Den Helder begonnen.”

Onweer

Of ze nog pech heeft gehad onderweg? ,,Nee, gelukkig niet, al heb ik wel alles bij me, van reservebanden tot bandenplak. Ik heb wel een keer onweer gehad, dat was best heftig. Ik ben gelijk ergens gaan schuilen.”

O’ Connor is een ervaren fietser. Ze heeft overal op de wereld gefietst, van Hawaii tot aan Nieuw-Zeeland. En ooit fietste ze van Noord- naar Zuid-Ierland ’The Wild Atlantic Way’, een tocht van 2500 kilometer. ,,Dat was voor het goede doel.”

Ze vertelt dat het de eerste keer is dat ze in Nederland is. ,,Ideaal land om in te fietsen, lekker vlak en met prima fietspaden. Ik ben net door park Zuid-Kennemerland gereden, prachtige natuur daar.”

En hoe is het om alleen te reizen met de fiets? ,,Gaat prima, maar je moet wel contact met mensen maken natuurlijk. Lacht: ,,Bij het afwassen op de camping bijvoorbeeld. Maar alleen reizend kun je helemaal je eigen plan trekken. Je hebt een grote vrijheid.”

O’Connor bekijkt per dag wat ze gaat doen. Welke camping het wordt en ook hoe lang ze blijft. ,,Ik ben bijvoorbeeld twee nachten in Den Haag gebleven, omdat ik het zo’n mooie stad vond. Ik heb er nog de schilderijen van Rembrandt in het Mauritshuis bekeken.”

Getrouwd

Ze vervolgt: ,,Ik heb vrienden die ook fietsen, maar die zijn inmiddels getrouwd en hebben kinderen. Die hebben een ander programma. Maar ik stuur ze regelmatige foto’s van mijn vakantie. Maak ik reclame voor Nederland; wie weet gaan we hier nog een keer met z’n allen naartoe.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.