Schat zoeken met geocaching

Geocachen kan alleen of in teamverband

Geocachen kan alleen of in teamverband© Archieffoto

Van onze verslaggever

Geocaching is een buitenspel waarbij je aan de hand van gps-coördinaten op zoek gaat naar de schat, de ’cache’. Wie zich inschrijft op de website www.geocaching.com kan routes in heel Velsen vinden.

Er zijn eenvoudige caches waarbij je rechtstreeks naar de juiste locatie loopt of moeilijkere varianten waarbij puzzels moeten worden opgelost. Wie de vindplek weet te bereiken, zal een doos(je) aantreffen waaruit je een schat kunt halen en waar je een schat aan kunt toevoegen.

Een vereniging waar het buitenspel helemaal bij past, is natuurlijk scoutingclub Wiawaha Velsen. Om mensen alvast met de verschillende soorten routetechnieken kennis te laten maken, is er een route van 2,6 kilometer bedacht waarbij vier vragen opgelost moeten worden.

Ideaal voor hondenbezitters is de geocache ’Rondje met het hondje’ van ongeveer een kilometer lang. De titels die de bedenkers aan hun routes geven, zegt genoeg om een keuze uit de lijst te maken. ’Mooi uitzicht’ moet leiden naar een ’verheven (en soms heel winderig) plekje voor een mooi uitzicht op de hoogovens, het forteiland, de pieren en de Noordzee’.

De Musica Cache is een themacache waar wordt aanbevolen alleen muziekgerelateerde goodies te ruilen. Bij Speeltuin Santpoort loopt ook een route, maar zorgen alleen de bomen voor een soms moeilijke gps-ontvangst.

Wie de smaak te pakken krijgt, kan zijn hart ophalen: over de gehele wereld zijn geocaches te vinden. De locaties kunnen heel divers zijn. De verstopplaats kan in een plaatselijk park liggen, onder water of gewoon langs de straat.

Logboek

En wat als je eenmaal de plek van de schat hebt gevonden? Dan tref je een blik of doos aan waarin een logboek zit waarin de vinder zijn naam kan opschrijven. Verder kan er van alles in zitten. Afspraak is dat als je een schat mee naar huis neemt, je wel iets terug legt van minimaal dezelfde waarde. Alleen al in Nederland zijn er duizenden mensen die aan geocaching doen. Wereldwijd loopt dat in de honderdduizenden. Eenmaal een paar schatten gevonden, ligt de verleiding op de loer om er zelf een te maken. En nog een.

Zie voor routes en meer informatie over geocashing in de omgeving:

www.geocaching.com

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.