Koningsspelen populair onder Velsense basisscholen

Verkleedpartijtje bij de Koningsspelen 2013. Archieffoto

Gwendelyn Luijk
Velsen

Het belooft vrijdag een sportief dagje te worden. Bijna alle Velsense basisscholen doen mee aan de Koningsspelen, de nationale ’oranje’ sportdag voorafgaand aan Koningsdag. De meesten helpen bovendien mee met een wereldrecordpoging ’Doe de Kanga’-dans.

Zeventien van de twintig basisscholen binnen de gemeente hebben een programma vol sport en spel opgesteld.

Het houden van Koningsspelen is een nieuwe traditie, die vorig jaar van start is gegaan. Koning Willem-Alexander is een groot sportliefhebber. De Koningsspelen, op de laatste schooldag voor Koningsdag, moeten basisschoolleerlingen stimuleren in beweging te zijn.

Ontbijt

Het officiële programma bestaat uit een door Koningsspelen 2014 geleverd ontbijt en een sportdag. Dit jaar wordt er door alle Nederlandse scholen samen ook een heuse wereldrecordpoging gedaan om met zoveel mogelijk kinderen in Nederland dezelfde ’Doe de Kanga’-dans van Kinderen voor Kinderen te dansen.

Op basisschool De Westbroek in Velserbroek wordt het officiële Koningsspelprogramma geheel volgens het gratis te downloaden werkboekje uitgevoerd. ’s Ochtends krijgen de kinderen een majestueus ontbijt voorgeschoteld, daarna mogen ze zich op koninklijke wijze in het zweet werken met onder meer een Máximarace. Omdat het toch al feest is, wordt de gelegenheid gelijk aangegrepen om het nieuwe logo voor de school te onthullen.

Clinics

Het sportieve gedeelte van de dag is vrij in te vullen, zodat de Velsense basisscholen met zeer uiteenlopende programma’s op de proppen gekomen zijn. Bijvoorbeeld een vossenjacht door Driehuis voor de leerlingen van de Toermalijn, of een sportcircuit in sporthal Het Polderhuis te Velserbroek voor de Rozenbeek.

De IJmuidense basisscholen De Klipper-Zeewijk, De Klipper-Sluiswijk en De Zandloper slaan de handen ineen voor spelletjes als rokjesvoetbal, knotsenhockey en megatwister. Beide locaties van De Vuurtoren (IJmuiden) pakken flink uit met een hockeyclinic, bootcamp, judoworkshop en volleybalclinic. Daarna komen alle klassen samen voor een workshop moderne dans. ,,Vorig jaar wisten we nog niet goed wat er van ons verwacht werd’’, zegt directeur Peter van der Kroft. ,,Dit jaar pakken we het groots aan.’’

Jammer

Hoewel de meeste scholen uiteindelijk toch een sportdag organiseerden, klaagden veel basisscholen uit Velsen vorig jaar in de aanloop naar de eerste editie dat het te kort dag was. Zo konden er op de Jan Campertschool (Driehuis) geen Koningsspelen gehouden worden vanwege een al veel langer gepland schoolreisje. ,,Bij nader inzien vonden we het toch jammer’’, zegt voorzitter van de oudercommissie Marianne van Klink.

,,Als iets door de Koning persoonlijk wordt afgeroepen, moet je daar eigenlijk aan meedoen.’’ Dit jaar haalt de school de schade in met een propvol programma: leerlingen mogen drie clinics kiezen uit onder meer tennis, hockey, handbal, yoga, korfbal, judo, taekwando, golf, schaken, toneel en BMX.

Spijkerpoepen

Een blik op de programma’s leert dat niet alleen sportclinics, maar ook oud-Hollandse spelletjes hun weg naar de Koningsspelen gevonden hebben. Onder meer basisscholen De Triangel (Velsen-Noord), de Beekvliet en de Duinroos (beide Velserbroek) kozen voor spelletjes als spijkerpoepen en zaklopen. Basisschool De Hoeksteen (Velserbroek) houdt het helemaal in stijl met bijvoorbeeld een wedstrijdje ’Wie bouwt het mooiste kasteel?’

De Bosbeekschool (Santpoort-Noord) grijpt de gelegenheid aan om de jaarlijkse sportdag van wat franje te voorzien door het jaarlijkse peeballtoernooi in een oranje jasje te steken. Basisschool De Molenweid in Velserbroek heeft de Koningsspelen een dagje vervroegd: zij gaan donderdag al hoog- en verspringen, want vrijdag gaat basisschool De Vliegende Hollander (IJmuiden) de atletiekbaan op.

Dubbelop

Drie Velsense scholen doen niet mee aan de Koningsspelen. ,,Vorig jaar met de kroningsdag vonden we het aardig om hier eenmalig aan mee te doen’’, zegt Bert Maas van de Sint Franciscusschool in IJmuiden. ,,Dit jaar vinden we het, bovenop onze jaarlijkse sportdagen, een beetje dubbelop worden. We plannen onze sportdagen liever zelf in.’’

De bovenbouw van basisschool Parnassia (Santpoort-Noord) gaat vrijdag wel het zwembad in, maar niet voor de Koningsspelen. ,,Wij werken thematisch en willen ook de bijzondere lesdagen graag binnen het thema houden’’, aldus lerares Greet Houtstaal. ,,Onze onderbouw gaat vrijdag bijvoorbeeld een muziekvoorstelling kijken. We willen niet vastgepind worden op een sportdag.’’

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.