Eindelijk een eigen binnenvaartsimulator

Marieke de Kok
IJmuiden

Een flinke storm. Een fikse sneeuwbui. Een heftige golfslag. Een vol Noordzeekanaal of juist leeg. Met de nieuwe binnenvaartsimulator van het Maritieme College in IJmuiden is het geregeld met één druk op de knop.

Naast de simulator is er ook een nieuw praktijklokaal geopend waar studenten kunnen werken met hoogspanning.

Directeur Arjan Nieuwenhuizen is helemaal blij met de nieuwe aanwinsten van zijn school. ,,Met de nieuwe praktijklokalen kunnen we de studenten nog beter voorbereiden op de praktijk.’’

Er zijn in totaal vier binnenvaartsimulatoren. Studenten doen eigenlijk een uit de kluiten gewassen computerspel waarbij het doel is hun schip zonder kleerscheuren op de eindbestemming te krijgen. Docenten kunnen het ’spel’ makkelijker of moeilijker maken door bijvoorbeeld het drukker te maken op het water of het zicht te belemmeren. Nieuwenhuizen: ,,Uiteindelijk moeten de studenten ook op de radar kunnen varen.’’

Levensecht

De simulator bestaat uit drie megagrote beeldschermen met daarop levensecht beeld. Een webcam filmt de leerling zodat docenten in de gaten kunnen houden hoe een leerling het doet.

Tot voor kort moesten studenten dergelijke lessen en bijbehorende examens doen in Duisburg. Dat is voortaan verleden tijd, want op 1 mei wordt het eerste examen op de simulator afgenomen.

Ook nieuw in het schoolgebouw aan de Kanaalstraat is een hoogspanningslokaal. Op veel schepen wordt gewerkt met hoogspanning terwijl de Maritieme Academie van het Nova College daar geen goed oefenlokaal voor had. In heel Nederland zijn slechts enkele soortgelijke lokalen, weet Nieuwenhuizen die daardoor extra trots is.

Woensdag opende de IJmuidense onderwijswethouder Annette Baerveldt de twee nieuwe praktijklokalen officieel. Studenten lieten hier zien hoe alles werkt. Baerveldt nam zelf ook even plaats in de simulator.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.