Hoe het eraan toeging bij oudkatholieke begrafenissen in IJmuiden

De oudkatholieke dragers bij een hedendaagse uitvaart. Particuliere foto

De kist van Job Gravemaker bij de kerk, 1931. uitgedragen. Particuliere foto

Bloemstraat met in de verte de achterzijde van de kerk. Particuliere foto

1 / 3
Saskia Knegtering

Pieter Tol uit de Bloemstraat stelde zijn woonkamer beschikbaar voor het opbaren van overledenen. Waarna vrijwilligers de Oud-Katholieke Dragersvereniging oprichtten. Daaruit ontstond in 1934 de Oud-Katholieke Begrafenisvereniging IJmuiden, dit jaar 80 jaar oud.

Betaalbaar

De vereniging zorgde voor een betaalbare uitvaart voor en door geloofsgenoten.Tols  huis stond vlakbij de Heilige Engelmunduskerk aan de Wilhelminakade. Bovendien had het huis schuiframen die net breed genoeg waren voor een doodskist. De oudkatholieke gemeenschap maakte dankbaar gebruik van de mogelijkheid die Tol  bood om dierbaren in de kamer op te baren.

Worden stoffelijke overschotten tegenwoordig gekoeld, Tol pakte het anders aan. Hij stookte bij winterdag de kamer flink warm, om te voorkomen dat rouwende bezoekers het koud kregen.

Dragers

Volgens de huidige penningmeester Dick Gouda, is de jubilerende organisatie de enig overgebleven kerkelijke uitvaartvereniging in het land.

In de beginjaren regelde de vereniging de complete uitvaart met een eigen uitvoerder. Nu worden alleen nog de dragers geleverd en is er een afspraak met uitvaartleider Martin Uitendaal voor het overige deel.

Andersdenkenden

In Tols  dagen werden de doden vanuit het huis in de Bloemstraat naar de oudkatholieke kerk gedragen. Na de mis ging het lopend over de Julianabrug naar het oudkatholieke deel van de Westerbegraafplaats aan de Havenkade. Dit laatste wordt nog steeds gedaan, al kiezen tegenwoordig de meeste gelovigen voor een crematie.

,,Bij ons in de oudkatholieke kerk is het de gewoonte dat je alleen door oudkatholieken de kerk in wordt gedragen, dat mag niet door andersdenkenden'', zegt Gouda. Daarvoor zijn acht dragers beschikbaar. Voor een begrafenis op Westerveld zijn er tien nodig. ,,Dan komen er twee collega's uit Egmond.''

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.