60 seconden-column: Heavy metal

Als ik vertel dat ik van extreme gitaarmuziek houd, kijken mensen meestal een beetje vies: ,,Metal? Dat is toch geen muziek, joh. Beetje raggen op een gitaar en schreeuwen dat je iedereen haat. Dat kan iedereen.” Ik ben al lang geleden gestopt met uitleggen dat de meeste metalmuzikanten geschoold zijn en dat sommige songteksten van metalbands zelfs bij literatuurstudies worden behandeld.

Meer moeite heb ik met de vooroordelen die bestaan over de fans van heavy metal. Dat het agressieve langharige autisten zouden zijn. Niets is minder waar. Afgelopen weekend was ik op Graspop in België, een van de grootste metalfestivals van Europa. De sfeer was geweldig. Natuurlijk zag je veel metalheads, punkers, gothics, bikers en rock-a-billy’s , maar ook gezinnen met kinderen van een jaar of tien.

Zelden heb ik zoveel saamhorigheid gevoeld. Vooral bij de show van Dee Snider, een 62-jarige androgyne zanger. Tijdens de hit ’We’re Not Gonna Take It’ van zijn band Twisted Sister, barstte een volksfeest los. Een jochie zong vanaf zijn vaders nek elk woord mee, twee verliefde meisjes zoenden elkaar hartstochtelijk en hele groepen vreemden sprongen elkaar feestend in de armen. Je kunt heavy metal herrie vinden, maar van de tolerantie van de fans kunnen sommigen nog iets leren.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.