Rederij Vrolijk begint bezorgdienst gamba's

Pieter van Hove
IJmuiden

Rederij Vrolijk in IJmuiden doet in vis. Dat weet elke IJmuidenaar. Veel vis. Van haring tot makreel. Minder bekend is dat de onderneming ook garnalen op de markt brengt. Van die grote, de gamba’s die via handelsonderneming Primstar aan de man/vrouw worden gebracht. De naam van het product - Prim 7 Star – prijkt deze week op de voetbalshirts van Telstar.

Het kan dus geen toeval zijn dat bij de eerstedivisionist vanavond de presentatie plaatsheeft van gambashop.nl. Een voortzetting van Prim star, maar dan via internet. Primstar heeft Gambashop.nl ondergebracht in Kegge, een samenwerkingsverband met vishandel Tel.

,,Het is gebleken dat veel producten via internet worden verkocht. Dat geldt ongetwijfeld ook voor garnalen’’, zegt Cees Bruinink, logistiek manager bij Cornelis Vrolijk.

Concept

Het betreft volgens hem een uniek concept: ,,Mensen kunnen rechtstreeks diepgevroren gamba’s bij ons bestellen. Die worden de volgende ochtend geleverd per koerier. De dozen worden op temperatuur gehouden met behulp van droogijs. De kwaliteit blijft dan constant’’, aldus Bruinink. ,,Ze zijn ideaal voor de barbecue. En wanneer je gamba’s overhoudt, kun je ze in de vriezer kwijt.’’

Nigeria

Vrolijk en gamba’s, het is een relatie die eind vorige eeuw begon. Door de export van haring en makreel naar Nigeria was men bekend met het land en ontstond het contact met Primstar. De krachten werden gebundeld en een lange relatie ontstond. Inmiddels vist het bedrijf in Nigeria met een vloot die bestaat uit zo’n 70 vissersbootjes met Lagos als thuishaven. De garnalen gaan per containerschip naar Rotterdam en daarvandaan verder over heel Europa, inclusief Nederland. In de nieuwe situatie gaan er ook vrachtwagens naar het hoofdkantoor van Vrolijk aan de Makreelkade in IJmuiden.

Opslag

Daar is een grote ruimte in een vrieshuis ingericht voor de opslag van de dozen garnalen. ,,We hebben gamba’s in alle 55soorten en maten’’, zegt Cees Bruinink terwijl hij een doos openmaakt met daarin twintig exemplaren. Toch goed voor een gewicht van ruim twee kilo.  Elke dag komt een auto van een koeriersdienst langs om de bestellingen op te halen en die rond te brengen. Bruinink verwacht dat vooral in het zuiden van het land veel vraag is naar (exclusieve) garnalen. ,,Dit is voor ons ook nieuw, direct leveren aan de klant. Maar we hebben hoop op een goed resultaat.’’

Firma Tel

Naast de internetverkoop via de ‘Gambashop.nl’ blijft uiteraard ook de firma Tel de gamba’s via hun winkel aan de Halkade in IJmuiden verkopen. Voor de toeschouwers van Telstar is het een hernieuwde kennismaking met de oude sponsor Primstar. Vanavond op de shirts, maar het hele seizoen in het stadion.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.