Met je school een ziekenhuis bouwen

Pascal van Dongen
Velserbroek

Het is best spannend  voor de kinderen van de onderbouw van basisschool de Pionier. Er is namelijk ’een brief van de burgemeester’ gekomen. Daarin schrijft hij dat er een ziekenhuis in Velserbroek gebouwd gaat worden en of de kinderen daaraan mee willen helpen.

De denkbeeldige brief van de burgemeester is de aftrap van een speciaal project binnen de school: een ’leerplein gezondheid’. Op het leerplein, vergelijk het met een themaweek, worden kinderen van alle onderbouwklassen uitgenodigd mee te doen aan de bouw van het ziekenhuis.

Achtjarige Mees moet het idee nog wel even laten landen in zijn hoofd: ,,Hier een ziekenhuis? Maar Velserbroek is toch al helemaal vol?’’

Het geeft aan dat het idee voor de kinderen levensecht is. Na de brief gaat het project van start: de leerlingen mogen zelf aangeven waar ze aan mee willen doen. Aan de indeling van het ziekenhuis bijvoorbeeld, aan het maken van kleding of aan het maken van een rolstoel. Het is allemaal afgestemd op de interesses en talenten van de kinderen.

,,Leerpleinen zijn verdiepende praktijklessen’’, legt coördinator Henk Schweitzer uit. ,,Leerlingen worden zich bewust van hun eigen talenten. Daarbij worden ze sterk betrokken bij hun eigen ontwikkeling en ambities. Zo kunnen ze de vraag ’Wat wil ik later worden?’ al veel eerder beantwoorden. De onderwijsbehoefte staat centraal.’’

Zes weken lang staat het onderwijs voor de onderbouw nu in het teken van gezondheid. Om dat kracht bij te zetten, wordt ’s middags het vignet voor ’de gezonde school’ onthuld door jongste leerling Tygo. Directeur Liesbeth de Kooker van de Pionier zegt dat daarvoor aan behoorlijke eisen is voldaan op het gebied van bewegen, voeding en sportactiviteiten. ,,We zijn de eerste school in Velsen die dit vignet heeft gekregen’’, zegt ze trots. Binnen krijgt ondertussen het denkbeeldige Velserbroeker ziekenhuis al aardig vorm. ,,Ik heb dit bed ontworpen, juf’’, zegt een jongetje. ,,Waar in het ziekenhuis kan die staan?’’ Een stukje verderop wordt gips op een hand aangebracht. Leuk, dit is wel wat anders dan doktertje spelen. Dit is werken aan je toekomst.

Jongste leerling Tygo van basisschool de Pionier toont het gezondheidsvignet. foto united photos/ paul vreeker

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.