Nieuwe roeden voor De Zandhaas: ’De molen moet leven, die moet draaien’

Molen De Zandhaas krijgt nieuwe roeden.

Molen De Zandhaas krijgt nieuwe roeden.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Milo Lambers
Santpoort-Noord

,,Kijk, mama’’, roept een peutertje wijzend naar de roeden die met een hijskraan in de molen De Zandhaas in Santpoort-Noord worden geplaatst. De montage van de roeden en de wieken is voor jong en oud Santpoort een belangrijk moment. Want een molen, die moet draaien.

Gespannen koppies bij de molenaars van De Zandhaas maandagochtend. Jos Kors, Hans van Tiggelen en Jan van Diepen kijken gefocust naar boven.

Daar in de kop van de molen staan twee werklui in een hoogwerker. Zij begeleiden de roede naar de juiste plek. Als die straks zijn gemonteerd, dan kunnen de wieken en de bladen erop worden gezet. Naar verwachting worden de werkzaamheden dinsdag afgerond.

Vanuit de hoogwerker bevestigt deze man de roeder.

Vanuit de hoogwerker bevestigt deze man de roeder.© Foto United Photos / Toussaint Kluiters

,,Dit is even spannend, hoor”, zegt Van Diepen, terwijl hij met samengeknepen oogjes naar boven kijkt. ,,Jan heeft er het meest van gebaald dat het zo lang heeft geduurd eer er nieuwe wieken kwamen”, zegt Kors.

Bijna twee jaar geleden kreeg De Zandhaas namelijk al nieuwe wieken. Begin vorig jaar werden bij andere molens in Nederland constructieproblemen in de wieken aangetroffen. Dit waren dezelfde soort wieken als die van De Zandhaas. Daardoor stond de molen bijna een jaar stil.

Weersvoorspellingen

De molenaars hopen dat de werkzaamheden dinsdag worden afgerond. ,,Dan gaan we donderdag meteen weer aan de slag”, stralen de molenaars. ,,Ik ben er donderdag sowieso”, zegt Van Diepen.

,,We hebben nu een jaar gedraaid op een elektromotor. Dat is ook een heel bijzonder apparaat, want hij is al honderd jaar oud. Maar malen op de wind dat is toch het allermooiste. De weersvoorspellingen zijn bovendien goed. Er komt een goede wind aan donderdag.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het is een indrukwekkend gezicht hoe de roeden in de as worden geschoven. Het tafereel trekt veel bekijks. Cameraploegen, maar ook Santpoorters met camera’s, fototoestellen en smartphones leggen het vast voor de eeuwigheid.

Buurtbewoner Henk Wessel kijkt vanaf een afstandje toe. Zijn oogjes tintelen. ,,Ik was aan het wandelen, maar dit wilde ik toch even aanschouwen. Ik ben een echte Santpoorter. Toen ik klein was, vond ik de molen al mooi. Het is haast een monument voor Santpoort-Noord. Toen ik hoorde dat de molen stil stond, sloeg ik mijn handen voor mijn ogen en zei ik ’hoe is dit in hemelsnaam mogelijk?’. Maar voor de molenaars was het echt heel erg. Zij zijn daar dagelijks bezig. Ik ben blij dat hij straks weer in vol bedrijf is. Een molen moet leven, die moet gewoon draaien.”

Uniek

Op de stoep heeft een man zijn rollator neergezet. Hij zit erop en kijkt geboeid naar boven, terwijl hij van het zonnetje geniet. ,,Zoiets maak je niet vaak mee. Dit wil ik zien gebeuren.”

Molenaar Jos Kors glimlacht. ,,In 1983 werden de wieken voor het eerst vernieuwd. Dit is nu de derde keer dat ik het meemaak. Dat is wel uniek, hoor. Eerlijk gezegd hoop ik dat dit voorlopig de laatst keer is.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.