Kleine ’datalekjes’ in Velsen en Castricum

Friso Bos
Velsen/Castricum

Ook sommige van de IJmond-gemeenten hebben dit jaar te maken gehad met ’datalekken’. Het ging om kleine foutjes. Bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zijn dit jaar al 3600 datalekken bij gemeenten gemeld. Dat maakte AP deze week bekend aan nu.nl.

Sinds 1 januari geldt een meldplicht voor bedrijven en instanties als er inbreuk is gemaakt op de persoonsgegevens van burgers. De 3600 datalekken zijn geconstateerd in 172 van de 390 Nederlandse gemeenten.

De gemeente Almelo kwam eerder deze maand in het nieuws nadat er 20 gigabyte aan informatie bleek gestolen. Maar een datalek kan ook iets anders zijn dan een hack, een verloren usb-stick of simpelweg een foutje bij het publiceren van informatie door gemeenten.

De gemeente Velsen heeft dit jaar twee datalekken gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. ,,In het eerste geval ging het om brieven die de gemeente aan bijstandsgerechtigde inwoners stuurde’’, vertelt de gemeentewoordvoerder.

,,Er is iets misgegaan met de machine die brieven in de enveloppen stopt. Daardoor zijn de brieven van een aantal inwoners per ongeluk in een verkeerde envelop terechtgekomen. Er zijn dus enveloppen met twee brieven erin verstuurd.

Het blijkt dat 59 personen de brief niet kregen. Hun persoonsgegevens zijn dus bij anderen terechtgekomen.’’

BSN-gegevens

Het tweede Velsense lek betrof BSN-gegevens die per ongeluk online werden gepubliceerd bij een bouwaanvraag door een bedrijf.

In Castricum was er een soortgelijk probleem. ,,In twee gevallen bleek er bij enig doorklikken in publicaties over Wabo-aanvragen, meer informatie in beeld te kunnen komen dan nodig was’’, vertelt de woordvoerder. ,,Dat deel hebben we offline gezet en zo het probleem opgelost.’’

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.