69 keer klinkt een naam plus leeftijd

Pieter van Hove
Velsen-Noord

Johannes Bonekamp, 30 jaar. Peter van Slooten, 30 jaar. Precies 69 keer klinkt een naam, gevolgd door de leeftijd. Het zijn de namen van de 69 werknemers van Hoogovens die tijdens de tweede wereldoorlog het leven lieten.

Als gevolg van zware bombardementen op het hoogoven-complex. Of hoogovianen die naar kampen waren gedeporteerd omdat ze joods waren.

Of de 28 medewerkers die waren tewerkgesteld in Duitsland en niet meer terugkeerden. Jaarlijks worden de overledenen herdacht bij het oorlogsmonument, niet ver van de hoofdingang van het staalbedrijf. Aan de setting is door de jaren niet veel veranderd. Een rij stoelen voor de senioren.

Daarachter, op het gras, staan de overige bezoekers. Boosters over het stenen pad zorgen voor geknisper. Voor de rest is het gepaste stilte. Het verkeer op de Wenckebachstraat, één van de toegangswegen naar het bedrijfsterrein, is tijdelijk stilgezet.

Hé, het gezang van vogels is duidelijk hoorbaar. Directeur Hans Fischer van Tata Staal doet namens de staalonderneming het woord. Bij het monument staan al kransen klaar. Van Tata Steel. Van het comité 4 en 5 mei. Namens het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Velsen.

Vertegenwoordigers van de diverse partijen komen naar voren voor het leggen van de kransen. Stemmige muziek op de achtergrond van het Tata Steel Orkest. Zo gaat het elk jaar.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.