IJmuidense geweldszaak moet over na misser Hof

© Foto: Holland Media Combinatie/Hans van Weel

Carlo Nijveen c.nijveen@hollandmediacombinatie.nl
Amsterdam/IJmuiden

Bij de berechting van een IJmuidenaar die ruim zeven jaar geleden bij een brandstichting in het huis van een bejaard Chinees echtpaar was betrokken, is een fout gemaakt. De man komt daarom woensdag opnieuw voor het gerechtshof in Amsterdam te zitten.

Het Hof heeft de IJmuidenaar wegens de brandstichting - waarbij hij en twee plaatsgenoten een vuurpijl in de woning van het echtpaar lieten ontploffen - in 2013 zes maanden cel opgelegd. Hij werd óók gestraft voor betrokkenheid bij het gooien van een steen naar dat huis. Maar de Hoge Raad, de hoogste rechtsinstantie van Nederland, heeft beslist dat dit deel van de uitspraak niet door de beugel kan.

Het nachtelijke geweld tegen het bejaarde echtpaar speelde zich eind november 2008 af. De IJmuidenaren van Chinese afkomst, die al langere tijd door jongeren zouden zijn gepest, schrokken wakker van een harde knal.

In de gang van hun woning troffen ze een ravage aan. Oorzaak: een vuurpijl die brandend door de brievenbus naar binnen bleek te zijn gegooid en daarna was ontploft.

De senioren van Chinese afkomst kwamen er zonder verwondingen van af, maar raakten door het vuurwerkincident flink van slag. Ongeveer anderhalf uur later schrokken zij zich weer rot. Dit keer doordat er een baksteen tegen de gevel van hun woning werd gegooid.

Korte tijd later pakte de politie drie IJmuidenaren op, onder wie de man die woensdag voor het gerechtshof in Amsterdam komt.

De inmiddels 27-jarige man legde zich na de eerdere uitspraak van het Hof niet neer bij dat ’arrest’ en stapte naar de Hoge Raad. In de nacht van het geweld probeerde hij naar eigen zeggen de twee andere IJmuidenaren ervan te weerhouden het huis met stenen te bekogelen.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.