Open dag bij modelbouwvereniging in Spaarnwoude trekt honderden bezoekers

De open dag van modelbouwvereniging 'Het Y' trok flink wat bezoekers. Foto United Photos/Rob van Wieringen

De open dag van modelbouwvereniging 'Het Y' trok flink wat bezoekers. Foto United Photos/Rob van Wieringen

Saskia Knegtering
Velsen-Zuid

Het is zondag open dag bij modelbouwvereniging 'Het Y' in recreatiegebied Spaarnwoude en daarop komen honderden bezoekers af.

,,We hebben hier van alles rondrijden'', zegt voorzitter Lex Leenaars van de modelbouwvereniging. ,,Zowel treinen op kolen, op benzine als op elektriciteit. De laatste jaren zie je bij ons op de club steeds meer elektrische treinen en eigenlijk vind ik dat wel een beetje jammer. Die loc's op kolen zijn toch wel het mooist.''

Vlampijpen

Een mooi voorbeeld van een oude locomotief op schaal staat op een tafel te pronken. Het is de 'Rocket', een van de allereerste locomotieven. Een bezoeker wil weten wie deze dinosaurus onder de locomotieven heeft gebouwd. ,,Robert Stephenson maakte dit apparaat in 1826'', is het antwoord. ,,Op een fabriek in Newcastle. De Rocket had een stoomketel met 25 vlampijpen.'' De man luistert aandachtig, zo hoor je nog eens wat.

Ondertussen is het een komen en gaan op de vier sporen van het kleine stationnetje aan de Genieweg. Wie een kaartje heeft gekocht bij het loket (met een ouderwetse draaibak) kan een ritje over het terrein maken.

'Big John'

Jacco en Thom uit Egmond-Binnen gaan op een locomotief zitten die 'Big John' heet. Hun trein gaat eerst een stukje achteruit voor de wissel aan het begin van het stationnetje. Dan gaat hij weer vooruit. Als ze zwaaiend voorbijkomen, maakt hun moeder snel een foto.

Even later komt een andere trein het stationnetje binnengereden. Driejarige Dorus Niesten uit Beverwijk stapt glunderend af van een grote boomstam die achter een Amerikaanse locomotief hangt. Dorus heeft net een rondje gemaakt. Hoe hij het vond? ,,Mooi'', aldus het ventje. ,,We gingen echt keihard.'' Ook de vijfjarige Dani uit Zandvoort vermaakt zich opperbest. Hij vertelt dat hij op alle treinen inmiddels een ritje heeft gemaakt. En dat is te zien, er zit behoorlijk wat houtskool in zijn haar.

,,Dani is helemaal gek van treinen'', zegt zijn opa. ,,We komen hier wel vaker op zondag, het is hartstikke leuk voor kinderen.'' Het is even stil. Dan zegt hij: ,,Maar voor mij ook, hoor. Diep in je hart blijf je toch een klein jongetje.''

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.