Wéér kritiek op bestrating in Velsen

Carlo Nijveen
Velsen

De bestrating van wegen, fietspaden en trottoirs in Velsen wordt voor de zoveelste keer in korte tijd bekritiseerd. Deskundige Atze Dijkstra van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) zet desgevraagd vraagtekens bij de situatie op de kruising van de Hagelingerweg met het Burgemeester Weertsplantsoen in Santpoort-Noord, waar zich eind juli een fataal ongeval heeft afgespeeld.

Dijkstra betwijfelt of de gemeente Velsen er goed aan heeft gedaan om zowel het fietspad dat over het kruispunt loopt als het omliggende wegdek roodkleurig te laten bestraten. Het fietspad valt daardoor mogelijk minder op, stelt de verkeerskundig onderzoeker van de SWOV.

Bij omwonenden van de Santpoort-Noordse kruising zorgt juist de recente plaatsing van een bushalte daar vlakbij voor ongerustheid. De halte kan volgens hen namelijk het zicht belemmeren van weggebruikers die vanaf de Hagelingerweg afslaan naar het Burgemeester Weertsplantsoen.

Volgens de SWOV-expert schuilt er in de plek van de bushalte weinig of geen gevaar. De zichthoek is in orde, vindt hij. Het fietspad over het kruispunt is enigszins ’uitgebogen’. Daardoor heeft naar rechts afslaand verkeer redelijk zicht op naderende fietsers, aldus Dijkstra.

Onvrede

De verkeerskundig onderzoeker heeft dus wél bedenkingen bij de gekozen bestratingskleur. Het nieuwe ’smoel’ van de Lange Nieuwstraat in IJmuiden - waar ook voor een volledig roodkleurige bestrating is gekozen - leidt eveneens tot onvrede. De Velsense afdeling van de Fietsersbond uitte in deze krant ongenoegen over de nieuwe inrichting van de belangrijke IJmuidense verkeersader.

,,Het is onduidelijk waar fietsers moeten fietsen, niet alleen voor de fietsers’’, bekritiseerde Han van Spanje van de Fietsersbond. Hij doelde met name op de situatie bij het Marktplein.

Van Spanje zei ook te vrezen dat verkeer dat vanuit zijstraten komt niet altijd in de gaten heeft dat er langs de ’Lange Nieuw’ een fietspad loopt. De gemeente Velsen liet desgevraagd weten dat er bij het Marktplein nog speciale fietslogo-tegels komen te liggen.

Een van de omwonenden van de supermarkt aan het Marktplein stelde dat bewoners en klanten van winkels daar geregeld van de sokken worden gereden, als gevolg van de nieuwe situatie.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.