Pyromaan ziet risico niet

Susanne Moerkerk
Haarlem/IJmuiden

Raymond S. (35) heeft nog zeker een jaar verlenging van zijn TBS nodig om orde op zaken te stellen, althans dat vinden de reclassering en de Officier van Justitie vrijdag in de Haarlemse rechtbank.

Hij heeft onvoldoende inzicht in zijn ziekte en ook zijn besef van risico’s is te laag, zo stelt de reclassering het rapport. Zijn starre houding en alcoholgebruik werken ook niet bepaald mee.

Volgens zijn advocaat is het gedrag van S. juist een stap richting beëindiging van de maatregel. ,,Hij had ook kunnen zeggen, ik ga na de behandeling niet drinken, terwijl hij voornemens is dit wel te doen.’’

Reclassering ziet liever dat hij stopt met de drank, maar begeleidt hem nu in het onderzoeken van zijn grenzen met alcohol. Sinds begin dit jaar heeft hem dat al een waarschuwing en een berisping opgeleverd, nadat hij bij een urinecontrole door de mand viel.

Pyromanie

Zijn advocaat vraagt zich af hoe lang de maatregel nog verlengd gaat worden, S. woont al zelfstandig en zit ondertussen al ruim tien jaar in TBS. Het recidivegevaar voor het feit waardoor hij in TBS belandde - zo’n 35 brandstichtingen in IJmuiden - is laag. Hij lijdt al sinds zijn zestiende aan pyromanie en had rond zijn arrestatie in 2003 moeite om uit te leggen waarom hij zijn aansteker overal bij wilde houden. Zelf vindt S. het jammer als er een jaar bijkomt, maar hij snapt het doel wel. ,,Ik moet mijn grenzen weten te vinden.’’

Uitspraak 4 september.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.