In de prijzen vallen met duurzaam plan

Friso Bos
Velsen

Drie inwoners van Velsen zijn in de prijzen gevallen met de ideeën die ze indienden tijdens de duurzaamheidsmarkt eerder dit jaar hebben ingediend. Wethouder Floor Bal (LGV) reikt de prijzen op 13 januari uit.

De markt was op 9 oktober, de dag van de duurzaamheid. Er was veel informatie beschikbaar over duurzame initiatieven, vooral uit de gemeente Velsen zelf.

Een onderdeel van de markt was een ’duurzame date’, waarin bezoekers hun milieubewuste ideeën konden delen met de wethouder. Als prijs kunnen indieners een warmtescan van hun woning winnen. Daaruit blijkt waar nog kieren in de isolatie zitten.

De eerste prijswinnaar is mevrouw Vermeulen uit IJmuiden. Zij bedacht een methode om het zwerfvuilprobleem bij scholen tegen te gaan. Vermeulen leeft zo milieubewust mogelijk. Zo zet ze bijvoorbeeld een gieter onder de kraan als ze warm water nodig heeft, om het water dat eerst nog koud is op te vangen.

Schuurtjes

Mevrouw Staas uit Velsen-Noord valt in de prijzen met haar plan om de daken van schuurtjes in Velsen-Noord te vergroenen. Groene daken zorgen voor isolatie en bovendien houden ze een deel van het regenwater vast.

Daardoor hoeft er minder hemelwater te worden afgevoerd en te worden gezuiverd in de rioolzuiveringinstallaties. Supermilieubewust dus. De gemeente heeft haar beloofd om, als dat constructief mogelijk is, met Velison Wonen en sponsor AH Daktuin Advies, de schuurtjes te voorzien van groene daken.

Bloembollen

De derde prijswinnaar is mevrouw Morsch, lerares op basisschool De Pionier in Velserbroek. Zij wil deelnemen aan een project om kinderen bewust te maken van het belang om afval te scheiden en recyclen. Ook dit idee wordt uitgevoerd, want wethouder Floor Bal beloofde dat de gemeente hier, samen met afvalinzamelaar HVC, ondersteuning aan gaat geven. De klas ontving als dank een doos bloembollen om de omgeving van de school op te fleuren.

De gemeente pakte groot uit en betrok meerdere scholen bij deze dag van de duurzaamheid. Leerlingen van het Technisch College Velsen uit IJmuiden toonden hoe je een ’groen dak’ maakt.

Leerlingen van basisschool De Rozenbeek uit Velserbroek bezochten de gemeentelijke kinderboerderij in Velserbeek (Velsen-Zuid) om te ontdekken op welke manier dit bedrijfje duurzaam te werk gaat. Basisschool De Molenweid uit Velserbroek verzorgde de openingshandeling van de markt. Of er in 2016 weer eentje is wist de gemeente vrijdag niet te achterhalen.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.