Velsenaar moet groene held worden

Zonnepanelen op het dak van een woonhuis.© Foto ANP

Susanne Moerkerk
Velsen

Koken zonder aardgas en duurzaam wonen zijn twee van de onderwerpen die tijdens het Festival Duurzame Helden aan bod komen.

Het festival, op 7 oktober, staat daarnaast in het teken van energiebesparing en van ’operatie Steenbreek’.

Tussen 11 en 16 uur worden Velsenaren op Plein 1945 in IJmuiden uitgedaagd om een ’duurzame held’ te worden. Er is informatie over energiebesparende maatregelen, duurzaam leven, aardgasvrij koken, afval inzamelen en scheiden en er worden tips gegeven hoe de tuin water- en diervriendelijker gemaakt kan worden.

Nu zijn alle woningen aangesloten op aardgas voor verwarming en koken, maar Nederland wordt in de toekomst zoveel mogelijk aardgasvrij. Marianne Buurt laat in kookdemonstraties zien hoe zonder aardgas lekker en gemakkelijk gekookt kan worden.

Het Duurzaam Bouwloket is ook op het festival aanwezig. De medewerkers van het loket geven informatie over gemakkelijke subsidiechecks. Daarmee valt te zien of voor een verbouwing die energiebesparing oplevert, subsidie bij de overheid is aan te vragen. Ook zullen aanbieders van duurzame kozijnen, isolatie en zonnepanelen aanwezig zijn. Energiek Velsen is ook van de partij.

Gemeente Velsen heeft zich aangesloten bij Operatie Steenbreek. Door klimaatverandering valt er vaker in korte tijd meer regen, dat water kan niet altijd goed weg. Onder het motto ’tegels uit de tuin, planten erin’ wil Velsen bewustzijn creeeren hierover. Regenwater kan namelijk makkelijker weglopen in een groene tuin, dan in een betegelde tuin.

HVC en de Beestenbende zijn aanwezig om meer te vertellen over het scheiden van afval en over zwerfvuil.

Meer informatie over het festival staat op www.odijmond.nl/ duurzameheldenvelsen.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.