Wijkertunnel vangt bijna al het verkeer Velsertunnel op

© Rijkswaterstaat

1 / 2
Susanne Moerkerk
Velsen-Zuid

Tijdens de spits hebben weggebruikers regelmatig te maken met flinke vertragingen rond de Wijkertunnel nu de Velsertunnel dicht is voor renovatie. Toch is Rijkswaterstaat niet ontevreden.

Volgens Rijkswaterstaat zijn de omleidingen goed in staat de extra verkeersdruk op te vangen. Uit eerste cijfers blijkt dat de Wijkertunnel op dit moment bijna net zoveel verkeer ’verwerkt’ als de Wijkertunnel en de Velsertunnel samen vorig jaar.

Dit kan voornamelijk door het gebruik van de tijdelijke extra rijstrook in de Wijkertunnel. De calamiteitenbogen en tijdelijke keerlussen werken volgens Rijkswaterstaat ook naar behoren.

Spits

De spits is, zoals vooraf verwacht, een knelpunt in de renovatie-omleidingen. Rijkswaterstaat noemt het verkeersbeeld tijdens de spits ’niet zonder meer rooskleurig’. Volgens de dienst ligt dat eraan dat het in de gehele Randstad drukker is op de weg, maar ook aan de verlengde spitstijden.

Volgens Rijkswaterstaat begint de drukte op de A9 ’s ochtends nog altijd erg vroeg, vanaf zes uur. Rond negen uur wordt het geleidelijk weer rustiger. ’s Avonds is de spits meer uitgesmeerd en begint de drukte al rond half vier ’s middags en neemt pas rond half zeven in kracht af.

Omgevingsmanager Ilkel Taner van Rijkswaterstaat: „Over een hele dag genomen blijft de hinder beperkt. Maar we kunnen ons voorstellen dat dit niet altijd zo voelt, want tijdens de spits kan de hinder fors zijn: een half uur. En bij een incident loopt dat nog op. Advies blijft dus om, als je kunt, de spits te mijden.”

Over hoe de situatie op de weg zal zijn de rest van de renovatie kan en wil Rijkswaterstaat geen uitspraken doen: „Rijkswaterstaat benadrukt dat deze tussenstand mogelijk geen afspiegeling is van wat de IJmond de komende maanden te wachten staat. Door de vele vrije dagen, de meivakantie en het mooie weer de afgelopen tijd zijn er maar twee ’normale’ weken geweest. Ook zeggen de huidige verkeerscijfers nog weinig over hoe dit najaar eruit gaat zien.”

Fiets

De fietscampagne van IJmond Bereikbaar heeft een impuls gekregen rond de sluiting. De doelstelling was om duizend voertuigen uit de spits te halen. Ongeveer 2500 mensen pakken nu regelmatig de fiets in plaats van de auto richting het werk. De fietsers krijgen een kleine vergoeding per keer dat zij de auto laten staan. De campagne zal ook na de renovatie doorgaan.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.