Deelname Shell jaagt groei Airborne Oil & Gas aan

Han Lieshout
IJmuiden

Eric van der Meer van Airborne Oil & Gas is een drukbezet man. Afspraak na afspraak. En nu al die media-aandacht na het nieuws dat energieconcern Shell een belang neemt in de IJmuidense buizenproducent voor de offshore. Precies een half uur heeft hij de tijd voor een interview.

,,Het is altijd zo druk’’, zegt de CEO van het bedrijf dat zich twee jaar geleden in de IJmondhaven vestigde. En een explosieve groei doormaakte: van 36 werknemers in 2012 tot 110 medewerkers op dit moment. ,,Met vijftien verschillende nationaliteiten. Vooral dit jaar was heftig.’’ Airborne Oil & Gas richt zich volledig op de ontwikkeling van producten uit composiet, een met vezels versterkte kunststof.

Buissystemen

De onderneming heeft een ingenieuze productiemethodiek bedacht voor buissystemen die bijvoorbeeld kunnen worden ingezet voor het doorvoeren van olie vanuit de boorput naar boven. Daarbij wordt geen metalen buis gebruikt, maar een flexibele buis van composiet. Dat maakt de installatie veel goedkoper. ,,Vanaf het begin toonde Shell belangstelling in het procedé. Uiteindelijk heeft het concern besloten een aandeel in ons bedrijf te nemen.’’

Dit gebeurt namens investeringsfonds Shell Technology Ventures (STV) van het olieconcern waarbij een minderheidsbelang wordt genomen in beginnende, veelbelovende technologiebedrijven. Van der Meer wil niet kwijt hoeveel STV heeft betaald. Wel dat het bedrag in de ’miljoenen’ loopt. Uiteraard zijn Van der Meer plus zijn collega’s trots dat een bedrijf als Shell een deelname in Airborne Oil & Gas heeft genomen.

Specialisme

,,Uiteraard is Shell een begrip. Mogelijk dat ook andere ondernemingen belangstelling voor ons product krijgen’’, zegt Van der Meer die niet uitsluit dat ook Shell meer buizen van Airborne Oil & Gas af gaat nemen. Daarnaast verwacht hij een verdere ’kruisbestuiving’ tussen zijn personeel en dat van Shell.

,,Wij hebben ons eigen specialisme. Bij de oliemaatschappij is de kennis over de offshore veel groter. We kunnen wederzijds van elkaar leren.’’ Het geld van Shell wordt gebruikt voor de verdere inrichting van het enorme hallencomplex met daarin twee productielijnen. Overigens: het bedrijf heeft nog steeds een optie voor een groot stuk land in de IJmondhaven. Dat zou wel eens snel volgebouwd kunnen worden, want Van der Meer gaat uit van een personeelsbestand van driehonderd over vier tot vijf jaar.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.