Huiskamer voor kankerpatiënten in Santpoort-Noord

Redacteur IJmuiden
Santpoort-Noord

Kankerpatiënten en hun familie in de regio Kennemerland hoeven hun boontjes binnenkort niet meer alleen te doppen. Aan de Wulverderlaan 51 in Santpoort-Noord wordt een inloophuis geopend.

Het inloophuis moet een schakel vormen tussen lotgenoten. Die weten elkaar op eigen houtje vaak niet te vinden. ,,Dat maakt eenzaam’’, zegt Esther Vink, die één van de initiatiefneemsters van het project is. ,,Het inloophuis is een laagdrempelige manier om anderen met dezelfde problemen te leren kennen. Zie het als een grote keukentafel met een kop koffie voor iedereen die wil aanschuiven.’’

In het huis worden activiteiten georganiseerd als een koor, een yogagroep en een lotgenotengroep. Ook kunnen patiënten en hun naasten er een één-op-één gesprek met een psycholoog voeren. Er wordt nadrukkelijk geen medische hulp gegeven, maar patiënten kunnen er wel terecht voor praktische vragen, zoals een plek waar een goede pruik te koop is.

Op de locatie aan de Wulverderlaan zat voorheen het Bijna Thuis huis, waar terminale patiënten de laatste maanden door konden brengen. Vink verwacht niet dat dit tot onderbuikgevoelens zal leiden. ,,Het is een gebouw, meer niet.’’

Nederland kent in totaal ongeveer 25 inloophuizen, waarvan de meeste particuliere initiatieven zijn. Voorheen was de dichtstbijzijnde locatie voor de regio Kennemerland in Alkmaar of Nieuw-Vennep. Met de nieuwe locatie in Santpoort-Noord moet de hele regio bediend worden.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.