Zorgen om druk kruispunt

Marieke de Kok
Velsen

Het Kruispunt De Noostraat-Briniostraat-IJmuiderstraatweg wordt wel erg druk als IJmuiden inderdaad een Kleine Ring krijgt. Het CDA is bang voor onveilige situaties en werkt aan een motie om de wethouder op het hart te drukken kritisch te kijken naar het kruispunt.

Het kruispunt wordt nu al door sommige mensen onoverzichtelijk genoemd. Niet zozeer voor verkeer dat van oost naar west rijdt of andersom. Maar wie vanaf de IJmuiderstraatweg komt, het noorden, staat zeker in de spits lang te wachten voor de haaientanden.

CDA-raadslid Cees Sintenie: ,,Als we als gemeenteraad instemmen met de Kleine Ring, dan wordt het alleen maar drukker op dit kruispunt omdat er dan meer verkeer over de IJmuiderstraatweg wordt geleid. Het is zeker ’s morgens een druk punt. Er is forensenverkeer, maar er zijn ook veel scholieren op de fiets op weg naar één van de scholen aan de Briniostraat. Automobilisten moeten een fietspad oversteken.’’

Sintenie zou het liefst een rotonde op die plek zien, maar weet ook dat die te duur is. ,,Voor een rotonde ben je zomaar een miljoen kwijt.’’ In zijn motie pleit hij dus niet expliciet voor een rotonde. ,,Maar ik wil wel graag dat de wethouder kritisch naar het kruispunt kijkt en onderzoekt of er extra maatregelen te bedenken zijn waardoor het kruispunt overzichtelijker wordt. Ook met minder geld, kunnen we het één en ander verbeteren.’’

Zijn plan heeft hij naar meerdere politieke partijen gestuurd. ChristenUnie zal de motie mede indienen. ,,Ik heb nog niet gehoord van partijen dat ze tegen onze motie zijn’’, zegt Sintenie hoopvol.

De laatste keer dat de gemeenteraad over de Kleine Ring vergaderde, konden de partijen het niet met elkaar eens worden. Op 18 mei praten de raadsleden opnieuw over de plannen om het verkeer minder over de Lange Nieuwstraat te sturen en meer over de Heerenduinweg en de IJmuiderstraatweg. Op 1 juni moet een beslissing vallen. Dan zal ook de motie van het CDA ter tafel komen en wordt duidelijk of de motie genoeg stemmen krijgt.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.