Bestrijding brandnetel niet makkelijk

De brandnetel heeft zich beter kunnen ontwikkelen dan andere bloemen en kruiden© Lotte Burger

Kees de Boer
Santpoort-Noord/Driehuis

Dat de berm langs de Duin- en Kruidbergerweg in Driehuis vol staat met brandnetels, is voor de gemeente geen nieuws. Een woordvoerder van gemeente Velsen laat weten dat het bij de beheerder van de gemeente bekend is dat er in de straat de laatste jaren steeds meer brandnetels groeien.

En dat terwijl het gemeentelijk maaibeleid op de Duin- en Kruidbergerweg is gericht op extensief, ofwel grondig, beheer.

,,Grote delen van de straat worden twee keer per jaar gemaaid. Het maairitme is zo ingericht dat bloemen en kruiden de ruimte krijgen om zich goed te ontwikkelen terwijl overheersende soorten als grassen dan nog geen zaad hebben gevormd. Er wordt dus wel degelijk rekening gehouden met de kruiden en bloemen in de berm’’, aldus de woordvoerder. Dankzij dit maaibeleid zouden de wilde bloemen moeten bloeien en zaad kunnen vormen dat zich verspreid nog voordat er wordt gemaaid. Toch zijn er maar weinig wilde bloemen en kruiden langs de Duin- en Kruidbergerweg te vinden.

Oorzaken

Dat er zoveel brandnetels staan, heeft meerdere oorzaken.

Woordvoerder: ,,Door de vele paarden en de mest die zij achterlaten, worden brandnetels goed gevoed. Daarbij voelt de plant zich fijn in vers omgewoelde grond. Door de grond rust te gunnen, zullen de brandnetels uiteindelijk worden verdrongen door vriendelijkere soorten. Tot slot heeft de brandnetel zich beter kunnen ontwikkelen dan andere bloemen en kruiden, wegens de extremen in het weer de afgelopen jaren.’’

De bestrijding van de vele brandnetels is geen gemakkelijke klus. De gemeente bestrijdt in ieder geval niet actief en al zeker niet chemisch. Door het huidige maaibeleid vol te houden, wordt gehoopt de bloemrijke bermen weer terug te krijgen.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.