60 seconden: Loungepont

Pont van Velsen-Zuid naar Velsen-Noord.

Pont van Velsen-Zuid naar Velsen-Noord.© Fokke Zaagsma

Ivo Laan

Nederland gaat vastlopen de komende jaren als er niet meer wordt geïnvesteerd in mobiliteit, zo waarschuwde de ANWB afgelopen week. Wat dat betreft komt het nieuws over de afsluiting van de sluisroute in IJmuiden wel op een heel ongelukkig moment. Het is een duur rekenfoutje van de bouwers van de nieuwe sluis.

Daardoor is het bouwproces veranderd zodat dat gevaar kan opleveren voor passerend verkeer. Dus besloot men om de route maar dicht te gooien.

Wie een ochtendje post op de sluizen, ziet hoeveel bikkels er elke dag door weer en wind naar hun werk fietsen. Stel dat deze mensen allemaal weer de auto zouden pakken?

Een verkeerskundige ramp. Toch worden deze diehards steeds als sluitpost gezien door overheden. Nu moeten ze een jaar lang omfietsen naar de pont omdat de sluis eruit ligt. Een jaar! En wat is er extra voor de fietsers gedaan?

De extra pont die al voer, blijft varen. Wat een winst. Nee, ik zie wel wat meer mogelijkheden om de fietsers te belonen. Rijkswaterstaat heeft miljoenen bespaard met de aanbesteding van de sluis.

Daar kan best wat vanaf om de fietsers nu in de watten te leggen, lijkt me zo. Ik denk dan aan een luxe veerpont met sfeervolle muziek, loungebanken en heel belangrijk: verse koffie met gebak.

Hoezo dreigend verkeersinfarct? De pont met fietsen zal druk worden. Heel druk.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.