Wegen dit weekend nog gladder

De komende dagen wordt er nog minder zout gestrooid op de wegen in Velsen, Beverwijk en Heemskerk. De ReinUnie heeft nog maar net genoeg zout om tot maandag alleen te strooien op routes naar snelwegen toe. Gisteren zorgde de extreme sneeuwval al voor veel overlast.

Natuurlijk zag het er prachtig uit en was er ook een boel sneeuwplezier. Maar niet voor wie de weg op moest: bijna de hele dag door stond er tientallen kilometers file op de snelwegen rond Velsen, vooral op de A9. Auto’s gleden van de weg en de ANWB sprak van een ‘complete chaos’.

Dit werd nog erger toen even na het middaguur de Velser- en de Wijkertunnel deels werden afgesloten omdat vrachtwagens niet meer de helling opkwamen. Op de gladde binnenwegen werd stapvoets gereden.

Aan het begin van de middag besloot Connexxion om alle bussen in Velsen en Haarlem stil te leggen. De ferry naar Amsterdam voer vertraagd. Wie zelf de weg op ging moest vaak eerst graven om de parkeerplek uit te komen. Naarmate de sneeuw meer werd platgereden werd het steeds gladder. Sommigen probeerden het nog, maar fietsen was bijna niet te doen op de vol gesneeuwde fietspaden.

Aan het eind van de ochtend werden bij hoge uitzondering alle zestig vrijwillige brandweermensen uit de regio uit voorzorg opgeroepen, waaronder twaalf uit Velsen. Om 13 uur kwamen de hulpdiensten samen voor een noodplan. Aan het eind van de middag riepen zij op om hoe dan ook niet meer op pad te gaan.

Ook de ReinUnie kwam met een noodscenario: op fietsroutes werd al niet meer gestrooid, en nu vallen ook autoroutes af die niet essentieel zijn om snelwegen te bereiken. Daarbuiten wordt wel geschoven, geborsteld en zand gestrooid. Op die manier is er tot maandag nog zout.

Het zouttekort levert de ReinUnie forse kritiek op.

Meer hierover in de IJC van morgen

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.