Edwin Hol fotografeert herten in Santpoortse straten

Dorien Knijnenberg
Santpoort-Zuid

Een hert dat doodgemoedereerd door de straat kuiert. Of over het spoor. Iedereen in Kennemerland kent die verhalen of heeft het meegemaakt. Desondanks blijven de foto’s op Facebook van Edwin Hol verbazen.

Daarop zijn een stuk of vier herten te zien die zich de afgelopen zaterdag in de tuin van de 58-jarige Santpoorter (Zuid) en diens buren te goed deden aan bloemen en planten.

Zijn buurvrouw op de Brederoodseweg was boos dat al haar mooie violen werden opgegeten. Waarna de herten op een grasveldje in de buurt rustig gingen liggen uitbuiken. Ook liepen ze over het spoor en moesten treinen toeteren om vrij baan te hebben.

Edwin Hol: ,,Het lijkt mij dat er genoeg voedsel in de duinen is. Ik heb er geen verstand van, maar de herten lopen hier te grazen en pikken de blaadjes van de bomen en eten de bloemen uit de tuin. Het meest valt me op dat ze zo tam zijn. Ze zijn tot 5 meter te benaderen en dan gaan ze pas twijfelen of ze verderop gaan. Ik vond het leuke plaatjes om te maken. Ik heb geen last van die dieren. Al sta ik in de hertenkeutels te trappen. Bij mogen ze rustig in de tuin een blaadje komen snoepen. Als je het niets vindt, moet je maar op driehoog in het centrum van Haarlem gaan wonen.

Als ze oversteken, ga ik de straat op om auto's aan te houden. Maar je kan niet elke dag politieagentje spelen. Ik haal er geen dierenambulance of politie bij. De dierenambulance komt alleen voor gewonde dieren. Ik ben zelf 22 jaar agent geweest, dus ik heb nog wel eens contact met de wijkagent. In het verleden heb ik hem wel eens gevraag of ze geen borden neer kunnen zetten met de tekst Overstekend Wild, maar de gemeente ziet de noodzaak daarvan niet in.’’

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.