Premium

Dekamarkt bij rechter vanwege nieuwe Vomar: ’Genoeg supermarkten’

Dekamarkt bij rechter vanwege nieuwe Vomar: ’Genoeg supermarkten’
De zogeheten KPN-locatie ligt al jaren braak.
© foto United Photos/Paul Vreeker
Den Haag

DekaMarkt vindt dat er geen ruimte is voor nog een supermarkt in IJmuiden. De supermarktketen stapte dinsdag naar de Raad van State in de hoop het woning- en supermarktbouwplan op de KPN-locatie aan de Lange Nieuwstraat tegen te kunnen houden.

Althans, in zoverre het plan de komst van een Vomar supermarkt op de begane grond mogelijk maakt. Tegen de bouw van twee woontorens met 57 appartementen en kantoren op de begane grond heeft DekaMarkt helemaal niets.

De raadsman van het supermarktconcern zei tijdens een rechtszaak in Den Haag dat het toelaten van een supermarkt op de begane grond in strijd is met het provinciale en gemeentelijke beleid.

Dat beleid zou geen supermarkten en winkels op eerder aangewezen kantoorlocaties toelaten.

Marktplein

Volgens de gemeentewoordvoerder is het best mogelijk om winkels en supermarkten op deze al jaren braak liggende locatie tussen de Spaarne- en Merwedestraat mogelijk te bouwen.

Deka heeft een supermarkt aan het nabijgelegen Marktplein en nog twee andere winkels in IJmuiden. Deka en de gemeente spraken elkaar tijdens de rechtszitting tegen over de ruimte voor en behoefte aan nog een supermarkt in IJmuiden.

Behoefteonderzoek

Uit eerder detailhandelsonderzoek bleek er nog plek is voor een extra supermarkt.

Toch erkende ook de gemeentewoordvoerder dat de Vomar met een geplande winkelvloeroppervlakte van 1.500 vierkante meter iets groter wordt dan waarvan het behoefteonderzoek uitging. Of dat een groot probleem wordt valt te bezien.

Rechter en staatsraad W. van Diepenbeek benadrukte tijdens de rechtszaak dat de Raad van State alleen kan ingrijpen als het winkelbestand in IJmuiden ingrijpend wordt ontwricht.

Met andere woorden als er heel veel winkels, zoals bakkers, slagers, groenteboeren en andere supermarkten failliet gaan en er massale winkelleegstand komt. Maar daar lijkt weinig kans op.

Ontwikkelaar

Volgens de raadsman van de ontwikkelaar van de winkel en woningen zit er vlak bij de DekaMarkt een bakker die ook niet failliet is gegaan door de komst van die supermarkt.

Mocht de Raad de bezwaren van DekaMarkt afwijzen, dan wil de ontwikkelaar volgend voorjaar met de bouw beginnen. Uitspraak volgt binnen enkele weken.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.