Wintersferen op Buitenplaats Beeckestijn

Beeckestijn in wintersfeer vorig jaar.

Beeckestijn in wintersfeer vorig jaar. © Archief

Mitzie Meijerhof
Velsen-Zuid

De wintermarkt wordt op zondag 20 dcember om 12 uur geopend met een klein aantal kramen. Tijdens de middag zijn er optredens van diverse zangkoren, zoals het Engelmundus koor Oud-Velsen, het Kleine opera Kerstkoor en zangkoor Sparkle.

Ook kunnen bezoekers luisteren naar diverse winterse verhalen, verteld door Maarten Hutten en Bastiaan de Zwitser. Natuurmonumenten neemt het publiek graag mee voor een winterse wandeling over de buitenplaats. Dit alles onder het genot van een kopje warme chocolademelk of een glaasje gluhwein en Hollandse poffertjes.

Het programma is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Buitenplaats Beeckestijn, Natuurmonumenten en het programma ’Buitenplaatsen in Beeld’.

Het was niet altijd zo comfortabel tijdens de strenge winters op de buitenplaatsen. Rijke Amsterdamse stedelingen ontvluchtten tussen 1600-1900 juist in het voorjaar en in de zomer de drukke, stinkende stad om zich terug te trekken op hun weelderige buitenplaatsen.

De kooplieden hadden in hun lustoorden volop tijd voor ontspanning en genoten van literatuur, poëzie, muziek, beeldende kunst en het aanleggen van tuinen. In de winter waren de luxe zomerverblijven moeilijk warm te houden; families vertrokken in de herfst weer naar de stad. De buitenplaatsen werden achtergelaten voor een lange winterslaap, soms in beheer van een tuinman of huisbewaarder.

Winter op Buitenplaats Beeckestijn is onderdeel van ’Buitenplaatsen in Beeld’, een programma waarin de buitenplaatsen in Kennemerland als cultuurhistorische identiteit centraal staan.

Hiermee maakt Cultuurcompagnie Noord-Holland buitenplaatsen zichtbaar, enthousiasmeert zij nieuwe partijen voor samenwerking en bevordert zij onderlinge samenhang door bestaande en nieuwe arrangementen en activiteiten op te nemen in een jaarprogrammering. Zie ook: www.buitenplaatseninbeeld.nl. Buitenplaats Beeckestijn is gelegen aan Rijksweg 134, 1981 LD Velsen-Zuid.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.